KABA

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

Pod sloganom ‘Ukidanje potrošnje klorofluorougljikovodika (HCFC-a): jedinstvena prilika’ danas će širom svijeta po 24. put biti obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja.

Ujedinjeni narodi proglasili su 16. rujna Međunarodnim danom zaštite ozonskog sloja još 19. prosinca 1994. godine, s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola, kojime su se zemlje potpisnice obvezale da će poduzimati mjere za ukidanje potrošnje ozonu štetnih tvari, imajući na umu dalekosežne posljedice tvari koje oštećuju ozonski sloj na zdravlje ljudi i okoliš. Stručnjaci procjenjuju da bi bez toga oštećenje ozonskog sloja bilo deset puta veće nego što je danas.

Republika Hrvatska potpisala je Montrealski protokol 1991. godine, a ovogodišnja tema posebno je značajna za Hrvatsku, budući da je u tijeku provedba projekata za ukidanje potrošnje klorofluorougljikovodika u zemljama članka 5. tog protokola, u koje se ubraja i naša zemlja.

Montrealski protokol predstavlja najučinkovitiji primjer međunarodne suradnje i partnerstva razvijenih i država u razvoju u zaštiti globalnih ciljeva. Provedbom ovog protokola, kojeg su ratificirale sve zemlje svijeta i koji danas broji 196 zemalja članica, od kojih njih 147 ima nisku potrošnju tvari koje oštećuju ozonski sloj, postignuto je značajno globalno smanjenje emisija tih tvari u zrak, koje je do kraja 2009. godine iznosilo više od 98%.

Ukinuta je proizvodnja i potrošnja klorofluorougljika (CFC) koji su najviše korišteni u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, halona za protupožarne sustave i aparate, ugljiktetraklorida koji se koristio u laboratorijima i drugih potpuno halogeniranih klorofluorougljika. Također, zabilježeno je i smanjenje učinka globalnog zagrijavanja i promjene klime.

2007. godine, povodom obilježavanja dvadesete obljetnice Montrealskog protokola, odlučeno je da se ubrza ukidanje proizvodnje i potrošnje klorofluorougljikovodika (HCFC-a). Radi se, naime, o tvarima koje oštećuju ozonski sloj i imaju 2.000 puta veći potencijal globalnog zatopljenja od ugljičnog dioksida.

Provedbom Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj postignuto je značajno globalno smanjenje emisija ovih tvari u zrak. Međutim, kako se radi o postojanim tvarima, smanjivanje njihovih koncentracija u stratosferi je sporo, stoga stručnjaci predviđaju da će tek sredinom stoljeća biti uspostavljena prirodna ravnoteža stvaranja i razgradnje ozonskog sloja.

Zbog svega toga, na svakom koraku, birajte stvari koje neće oštećivati ozon, da bi njegova “rana”, koja je 2000. godine bila veličine 30 milijuna km2 ili za lakše dočaravanje poput 550 površina Hrvatske, što prije zacijelila. Prema ideji i planu potpisnika “Montrealskog protokola”, i bude li se čovječanstvo pridržavalo danih uputa, to bi se moglo dogoditi do 2050. godine.

Obilježavanjem današnjem dana i njegovim ovogodišnjim sloganom želi se naglasiti da ukidanje potrošnje klorofluorougljikovodika predstavlja doista jedinstvenu priliku za sve nas, države i pojedince, da odabirom najnovijih tehnologija učinimo nešto za spas ozonskog sloja i smanjenjem potrošnje energije smanjimo svoj utjecaj na promjenu klime. Pozivamo Vas da se aktivno uključite u obilježavanje ovog dana i date svoj doprinos zaštiti ozonskog sloja.

Sačuvajmo naš planet Zemlju, razmišljajmo o naraštajima koji dolaze iza nas i ostavimo im u naslijeđe ovo modro nebo, pitku vodu i udah punim plućima.