KABA

Prva faza sanacije crkve završena

MAHIČNO – Ovih je dana završena prva faza sanacije crkve u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Mahičnu. Nakon gotovo tri godine ponovo su se oglasila crkvena zvona koja, zbog dotrajalosti drvenog tornja, nisu zvonila. Postojala je naime opasnost da zvonjava triju zvona jednostavno sruši crkveni toranj. Na to je upozoravao župnik velečasni Nikola Sanjković i počeo prikupljati novac za sanaciju tornja ali i neke druge radove. Najprije je sačinjen projekt radova za sanaciju tornja i krovišta crkve za što je plaćeno 94 tisuće kuna.

– Kompletno je obnovljen toranj i konstrukcija zvonika, izrađeni su novi metalni nosači za sva tri zvona koja su ujedno i elektrificirana, pa su sada u funkciji, kaže velečasni Sanjković. Odmah zatim otpočeli su radovi na sanaciji vlage vanjskih crkvenih zidova. Naime, uočeno je da vlaga izvana prodire i u unutrašnjost crkve. Stoga je ovih dana napravljena drenaža terena oko crkve i riješena odvodnja oborinskih voda. Svi ti radovi, zajedno sa novim zvonikom stajali su oko 530.000 kuna.

Sljedeće godine u planu je nastavak radova na sanacijni krovišta crkve. On je načinjen od lima i na nekoliko mjesta probušen je gelerima još iz Domovinskog rata, podsjeća župnik Nikola Sanjković. Ponekad zbog tih rupa krov prokišnjava a i dosta drvenih krovnih “rogova” oštećeni su crvotočinom. Zato župnik poziva sve koji mogu i žele pomoći da se uključe svojim donacijama.

– Najviše će i ovoga puta dati sami župljani, ali očekujem i daljnju novčanu potporu gradskih i županijskih struktura. Podsjećam da smo ove godine od Ministarstva kulture Republike Hrvatske dobili 200.000 kuna. Istina, ta sredstva nam još nisu uplaćena po ugovoru koji smo potpisali, ali se nadam da će uskoro “sjesti” na račun župe, pojašnjava Nikola Sanjković. Grad Karlovac izdvojio je 20 tisuća kuna, a županija pet tisuća. Ostali novac prikupili su sami župljani Mahična.

Uređenju okoliša crkve ovoga ljeta pomogli su dobrovoljnim radom članovi DVD-a Mahično od kojih župnik očekuje pomoć i prilikom “skidanja” vlažnog sokla oko crkve.

– Da saniramo vlagu i spriječimo njezino buduće širenje potrebno je skinuti i žbuku u visini od dva metra iznad tla, a za taj posao namjeravam pozvati kako naše vatrogasce tako i ostale župljane. Pokušat ćemo taj posao odraditi najesen i time smanjniti ukupne izdatke, želja je župnika Sanjkovića.

Radovi koju se do sada izvodili nisu spriječili vjerski život u crkvi i oko nje. Tako su mladi ove župe na razini karlovačkog dekanata nedavno hodočastili u Mariju Bistricu na susret mladih Zagrebačke nadbiskupije, dok je Jelena Penić predstavljala župu Pohoda Blažene Djevice Marije na susretu mladih sa Svetim Ocem u Madridu. A da su mladi župljani Mahična posebno aktivni svjedoči i najava prigodnog koncerta kojega priređuju 15. listopada. No, prvo naredno veće zajedničko okupljanje svih župljana bit će u četvrtak, 22. rujna kada će misnim slavljem zahvalili Isusu Kristu na daru euharistije te mu pružili zadovoljštinu zbog uvreda što mu ih kao narod nanosimo. Bit će to na danu klečanja ili klanjanja koji je za župu Mahično svake godine 22. rujna. Središnju misu predvodit će dekan ozaljskog dekanata prečasni Josip Jakovčić.

zvona_mah

sanacija_1

 


Ples