KABA

Tvrtkama iz sektora prerađivačke industrije na raspolaganju 100 milijuna bespovratnih kuna

KARLOVAC – Croatia Pumpe Nova, Ilsad, Kelteks, Pletix i Entity jeans samo su neke od karlovačkih tvrtki koje su lani ostvarile bespovratne potpore iz državnog proračuna. Ovim tvrtkama, ali i ostalima iz sektora prerađivačke industrije, sada se pruža prilke da ponove taj uspjeh. Naime, u sklopu nedavno objavljenog Javnog natječaja za program potpora sektorima prerađivačke industrije za 2011. godinu, kojega je objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, hrvatskim tvrtkama bit će na raspolaganju ukupno 100 milijuna kuna.

Sredstva su bespovratna i dodjeljuju se kao subvencija trgovačkim društvima sa sjedištem u Hrvatskoj koja imaju 20 i više zaposlenih. Djelatnosti za koje će se dodjeljivati potpore su proizvodnja tekstila, kože i srodnih proizvoda, proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, farmaceutskih proizvoda, gume i plastike i ostalih nemetalnih proizvoda, proizvodnja metala i metalnih proizvoda te proizvodnja elektroničkih i električnih proizvoda i strojeva.

Ovim subvencijama cilj je poticanje razvoja i jačanje konkurentnosti te poticanje održive proizvodnje, pa će se sredstva, između ostalog, dodijeljivati za osnivanje novih proizvodnih djelatnosti, razvoj novih proizvoda, ali i modernizaciju tehnološkog procesa.

Predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman ispričao je u kolikoj su mjeri do sada karlovački poduzetnici bili uspješni kada je u pitanju dobivanje novca kroz ovakve natječaje.

Imedika

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/komora_1.mp3}

Kuzman smatra da su lokalni poduzetnici dobro informirani o programima poticanja gospodarstva kroz subvencije i državne potpore. Kako bi pri prijavama na natječaj bili još uspješniji, odnosno kako bi pravilno pripremili dokumentaciju za natječaj, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Karlovac stoji im na raspolaganju kroz Sustav savjetovanja poduzetnika.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/komora_2.mp3}

Vremena za prijavu nema mnogo, budući da će natječaj biti otvoren do 3. listopada.

Detalje o natječaju možete naći na www.hgk.hr.

Ples