liberalke

  • September 22, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Ispred prostorija Centra za socijalnu skrb u Karlovcu danas su Liberalke -članice ženske inicijative HSLS-a Karlovačke i Zagrebačke županije u obraćanju javnosti podsjetile na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna.

Liberalke traže dosljedno provođenje mjere trenutačnog udaljavanja nasilnika iz doma, bez obzira na vlasništvo nad stanom ili kućom i pritvaranje u slučaju akutne opasnosti kad udaljavanje nije dovoljno za sigurnost žrtve. Ujedno poručuju kako izolirati treba nasilnike, a ne sklanjati žene-žrtve u sigurne kuće.

Snježana Britvec, predsjednica Liberalki – ženske inicjative HSLS-a Karlovačke županije kazala je kako je statistika o nasilju nad ženama naša crna stvarnost. Samo putem SOS telefona mjesečno se javi više od 60 zlostavljanih žena ili djece.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/nasilje_1.mp3}


Snježana Britvec pohvalila je grad Karlovac koji sufinancirana sigurnu kuću, kao što čine i županija i Ministrarstvo obrazovanja.

Predsjednica HSLS-a karlovačke županije doktorica Višnja Mihalić istaknula je kako je daleko veći broj zlostavljanih žena od onih koje se javljaju i traže pomoć. Na vlastitom je primjeru osjetila nasilje u obitelji pa poziva zlostavljane žene da to ne kriju nego da se bore.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/nasilje_2.mp3}

Liberalke traže da se zakoni i zakonski propisi provode, kazala je doktorica Linda Rossini Gajšak, predsjednica Liberalki Zagrebačke županije. Konstatira kako nasilnici ostaju u svojnim sredinama, a žrtve odlaze u sigurne kuće i dodatno se traumatiziraju. Ujedno podsjeća na paradoks – u nas mjeru udaljenja nasilnika može izreći samo sud, dok primjerice u Austriji to u vrlo kratkom roku, čini policija.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/nasilje_3.mp3}

Statistika je loša i crna, podvukla je doktorica Rossini Gajšak i najavila dodatne mjere za rješavanje problema nasilja nad ženama. Uz ostalo, uskoro će biti pokrenut portal o ovoj problematici a u studenome velika tribina u Europskom domu u Zagrebu.