KABA

Kome sve morate dati svoj OIB?

Budući da sve više tvrtki od građana traži da im za razne evidencije dostave svoj osobni identifikacijski broj (OIB), mnoge zanima pitanje kome sve moraju, a kome nisu dužni dati uvid u svoje osobne podatke, te može li se OIB zloupotrijebiti.

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka zato upozoravaju da svoj OIB dajete jedino ako Zakon tako kaže, a prema zakonu o OIB-u, tvrtke u kojima je jedan od suosnivača Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave imaju obvezu tražiti određene osobne podatke. Privatne tvrtke nemaju pravo tražiti vaše osobne podatke, osim u slučaju kada im zakon tako nalaže. Dakle, ukoliko vas privatnik zatraži takvu informaciju, prvo zamolite da vam objasni po kojoj vas zakonskoj osnovi to traži, te tek mu tada možete dati tražene podatke. Ukoliko nema zakonske osnove tada potrošač može sam odlučiti, na dobrovoljnoj bazi i u dogovoru sa tom tvrtkom, hoće li pružatelju usluga ustupiti svoj OIB ili druge osobne podatke.

Iako su mnogi građani zabrinuti zbog toga što ih sve više pravnih osoba traži OIB, u Ministarstvu tvrde kako do zloupotrebe ne može doći, jer uvid u podatke imaju samo ovlaštene osobe i institucije. Navode da je osobni identifikacijski broj osnova za upis podataka i da kao takav nije tajan podatak, ali se svi podaci upisani putem OIB-a strogo štite.

Iz Porezne uprave također podsjećaju da je OIB stalna oznaka svake osobe koju tijela javne vlasti koriste u svakodnevnom radu kod razmjene podataka i kod upisa osoba u službene evidencije.

Sam po sebi, OIB ne znači mnogo, budući da je riječ o broju koji se sastoji od 11 znamenki koje se određuju slučajnim odabirom, te na taj način, za razliku od nekadašnjeg JMBG-a, ne pokazuju vezu s osobom kojoj je broj dodijeljen. Stoga se OIB u tom dijelu niti ne smatra osobnim podatkom.

OIB je, dakle, osnova za upis podataka i kao takav nije tajan podatak, a sve institucije koje podatke upisuju putem OIB-a, u skladu sa svojim propisima dužne su štititi ostale podatke dostupne putem OIB-a, te javno omogućiti dostupnost samo onih podataka koji se ne smatraju tajnim podacima.

Središnji registar, u kojem se putem OIB-a vide svi osobni podaci, dostupan je samo ovlaštenim službenicima Porezne uprave uz maksimalnu zaštitu svih upisanih podataka, poručuju iz Ministarstva.

To bi značilo da razloga za brigu ne bi trebalo biti, no svjedeno budite oprezni i svoje podatke dostavljajte samo na zahtjev ovlaštenih institucija i tvrtki.