ruksak-3

  • September 23, 2011
  • Admin
  • 0

Ovog vikenda predlažem vam da se uputite na Klek, kolijevku Hrvatskog planinarstva.

Klek je istaknuti stjenoviti vrh na istočnom rubu masiva Velike Kapele, iznad grada Ogulina. Visok je 1.182 metra. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta smjera sjeverozapad-jugoistok, koji je od podnožja pa do bila pokriven šumskim plaštem, dok se oko podnožja planine prostiru široke livade. S koje god mu se strane prilazi, Klek pokazuje drugo obličje, ali pogled odasvud privlači njegova okomita, 200 m visoka stijena.

Gledan s juga doimlje se kao usnuli div, kojemu su stijene Klečice noge, a vršna stijena glava, prema narodnoj predaji, vrh Klek je sijelo vještica, koje su svojevrstan simbol Kleka i Ogulina.

Kako je nastao Klek? Odgovor je narod ogulinskog kraja zadivljujuće riješio. Klek je bio jedan od naših starih slavenskih bogova. Pomalo se vrzmao oko žene Perunove, a taj ga je silnik počeo goniti. Klek je bježao, sve se više umarao i na mjestu današnje planine Perun ga je sustigao i strijelom pogodio u nogu. Od umora i boli, a posebno od straha Klek je pao i skamenio se. Otud lik Kleka kome se vidi glava, skvrčene noge i uzdignuta stopala, one spomenute stijene Klečice.

Naše Društvo organizira za polaznike XX planinarske škole izlet na Klek. Polazak je u subotu ispred zgrade Suda. Predviđen je posjet Muzeju planinarstva i alpinizma u Ogulinu, nakon čega se nastavlja put do sela Bjelsko od kuda počinje uspon na Klek: Do planinarskog doma podno Kleka ima oko 1 sat laganog hoda. Nakon kraćeg odmora nastavlja se put na sam vrh do kojeg ima cca 25 minuta hoda. S vrha je predivan pogled na okolinu. Po povratku u dom predviđen je duži odmor i u popodnevnim satima predviđen je posjet jezeru Sabljaci.

Ide se osobnim automobilima.