KABA

Karlovačka županija po spolnoj ravnopravnosti kod zapošljavanja i plaćama posljednja u Hrvatskoj

HRVATSKA, KARLOVAC – Karlovačka županija zauzela je 8. mjesto po kvaliteti života žena i njihovoj ravnopravnosti s muškarcima od ukupno 21. županije koliko ih ima u Hrvatskoj.

Rezultat je to istraživanja koje je proveo Jutarnji list po uzoru na nedavno istraživanje američkog tjednika Newsweek, koji je ocjenjivao položaj žena u 165 država svijeta, po čemu je Hrvatska dospjela na relativno visoko 29. mjesto.

Analizirajući položaj žena u Hrvatskoj, u obzir je uzeto nekoliko statističkih pokazatelja u pet odabranih kategorija koje ukazuju na mogućnosti žena u pojedinoj županiji – obrazovanje, zaposlenost, plaće, zdravstvena zaštita, zaštita od nasilja i participacija u političkom životu. Pritom su za usporedbu korišteni podaci Državnog zavoda za statistiku, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i MUP-a.

Dostupnost obrazovanja mjerena je završenim studijem, magisterijem i doktoratom, zaštita od obiteljskog nasilja mjerena je brojem kazneno osuđenih i prekršajno okrivljenih obiteljskih nasilnika, zdravstvena zaštita je ocijenjivana na temelju broja dostupnih ginekologa i stopi dojenačke smrtnosti, a uzeti su u obzir i podaci o udjelu žena u ukupnoj zaposlenosti te njihovoj plaći u odnosu na muške kolege, kao i podaci o zastupljenosti žena u lokalnoj politici.

Što se tiče zaštite od nasilja, najbolje je ocijenjen Grad Zagreb, a najlošije Varaždinska županija. Po zdravstvenoj zaštiti najbolje stoji Zagrebačka županija, a najlošije Međimurska. Po obrazovanju je prvo mjesto pripalo Krapinsko-zagorskoj županiji, a najlošije je ocijenjena Vukovarsko-srijemska. Kada je riječ o zaposlenosti i plaćama, najbolje stoji Koprivničko-križevačka županija, a neslavno zadnje mjesto od 21 županije zauzela je upravo naša Karlovačka županija. Po zastupljenosti u politici prvi je ponovo Grad Zagreb, a posljednja je na ljestvici Virovitičko-podravska županija.

Kada se sve to zbroji, ukupni poredak pokazuje da žene imaju najbolji položaj i najravnopravnije su s muškarcima u Koprivničko-križevačkoj županiji, koja se po svim ovim kriterijima nalazi pri vrhu. Neslavno posljednje mjesto dijele Međimurska i Vukovarsko-srijemska županija, gdje žene prema ovim podacima najteže žive, jer se po svim kriterijima ove dvije županije nalaze pri samom dnu ljestvice.

Karlovačka županija nalazi se u ukupnom poretku na relativno dobrom osmom mjestu. Iako, naime, stojimo najlošije kada su u pitanju zaposlenost i plaće, dok se po zaštiti od nasilja nalazimo u sredini ljestvice – na 11. mjestu, po pitanju zdravstvene zaštite zauzeli smo visoko peto mjesto, po obrazovanju šesto, te osmo mjesto po zastupljenosti u politici, što nam je znatno podiglo prosjek.