KABA

Jasna Grbačić: I dalje ću se boriti za pravdu, ako bude potrebno, idem u Strassborg!

KARLOVAC – Bivša djelatnica Ženske grupe “Korak” Jasna Grbačić, koju je Vrhovni sud RH ovih dana proglasio krivom za klevetu jer je u travnju 2009. godine tadašnju predsjednicu ove karlovačke udruge, pokojnu Sadiku Zvirkić, javno optužila za krađu donacija i loše postupanje prema korisnicama Skloništa za zlostavljane žene, danas se ponovo obratila javnosti kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo izrečenom presudom.

Podsjetimo, nakon što je Grbačić prije dvije i pol godine izrekla teške riječi na račun udruge „Korak”, posebice njezine tadašnje predsjednice, ona ju je potom prijavila policiji zbog klevete, prijetnji i odavanja tajne adrese Skloništa za zlostavljane žene, te joj otkazala ugovor o radu. Grbačić je pak kao odgovor na to pokrenula radni spor, a prvostupanjska presuda Općinskog suda u Karlovcu išla joj je u korist, budući da je u njoj stajalo da za izvanredni otkaz nije bilo osnove. No, Županijski sud u Karlovcu takvu je presudu pobio, a isto je sada učinio i Vrhovni sud RH.

Ipak, čak i nakon što su dvije sudske instance odbacile njezine optužbe na račun udruge “Korak” i optužile je za klevetu, Grbačić ističe da i dalje stoji iza svega što je ranije izrekla. Kaže da otkaz nije dobila svojom krivnjom, već zato jer je konstatno upozoravala na nepravilosti u radu Udruge, što je, smatra, očito nekome smetalo.

Također, optužuje Županijski sud da je u svojoj odluci bio pristran, te da je riječ o politički iznuđenoj presudi, dok Vrhovni sud proziva da je, bez preispitivanja, jednostavno prepisao presudu Županijskog suda.

No, odluka Vrhovnog suda za osuđenu Jasnu Grbačić ne znači kraj pravne bitke. Pravdu će, kaže, potražiti na Ustavnom sudu, a ako bude potrebno, i na Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu.


{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grbacic_1.mp3}


Osim pravosuđa, Grbačić za svoju agoniju krivi i policiju, za koju smatra da nije dobro odradila posao kada je preispitivala njene otpužbe na račun nepravilnosti u radu Ženske grupe “Korak”. Naime, ističe da je nepravilnosti bilo i da bi ih policija našla da je radila svoj posao.


{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grbacic_2.mp3}


Grbačić zaključuje da je sve što je učinila imalo za cilj dobrobit korisnica Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja, te da je nevladin sektor nužno bolje kontrolirati.

omicron