gljivari

KARLOVAC – 300-tinjak ljubitelja gljiva kao i članova gljivarskih društava iz cijele Hrvatske ali i regije okupilo se na glavnoj proslavi gljivarskog tjedna koju je organiziralo gljivarsko društvo ”Karlovac” u subotu na mjestu lovačkog doma Muljava. Vlažni tereni Petrove gore iskusnim i vrijednim gljivarima omogućili su da unatoč nedostatku kiše pronađu nešto plodova.

Dok je većina uživala u šetnji šumom, legenda gljivarskog svijeta, gospodin Ivan Forko spremao je gljivarski kotlić u koji je uz krumpir, meso i grah stavio suhe i zaleđene gljive i vrganje od prošle godine te nešto šampinjona obzirom da je godina oskudna gljivama. ”Kad je godina plodna i ima dovoljno gljiva onda stavljamo i po 30/40 vrsta. A dogodi se i da 50 dođe u kotlić”, rekao je gospodin Forko.

Osim što su uživali u gljivarskim specijalitetima i družili se uz tamburaše, gljivari su razmjenjivali iskustva za što im i služe ovakvi susreti. Naime kod prepoznavanja gljiva, pogotovo jestivih od nejestivih postoje mnoge zamke zbog toga što ima 10-ak vrsta koje imaju svoje dvojnike i tko se dovoljno ne educira, u opasnosti je da postane previše siguran u svoje znanje. ”Nije sila naučit u jednoj godini sve nego ići korak po korak. Al ako ideš kako neki znaju grlom u jagode tu su veliki problemi i zamke koje vas očekuju” , rekao je Josip Šimić Marino, dopredsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

Gljivari svoja znanja prenose s generacije na generaciju međutim na ovom gljivarskom okupljanju zatekli smo populaciju od 45 godina na dalje. U savezu udruga gljivara Hrvatske ističu kako posjećuju škole i educiraju djecu o ovom prekrasnom hobiju koji spaja i boravak u prirodi i edukaciju međutim najveći poticaj smatraju treba doći od obitelji.

Prognoza kaže kako će listopad biti topao ali će i pasti ponešto kiše pa slobodno krenite put šume. Ukoliko se odlučite potražiti ove šumske delicije, nikako nemojte zaboraviti osnovni pribor.

Treba vam jedna košara, a gljive nikako nemojte brati u plastične vrećice a nemojte ih niti prati već sa sobom uvijek imajte kist kojim ćete ih očistiti od prljavštine. Nosite sa sobom i nožić kojim ćete ih odrezati.

A sa sobom ponesite i ono najvažnije kod branja gljiva a to je oprez kao i savjet onih koji o njima doista i znaju više od vas.