ruksak-5

Ovog vikenda članovi našeg Društva idu na dva izleta.

Prvi je izlet na Klek za polaznike 1. Male planinarske škole „Klinci i klinceze”. O Kleku smo govorili u prethodnim emisijama pa neću o tome. Ukoliko ste zainteresirani, okupljanje je u 08,00 sati ispred zgrade Suda. Ide se osobnim automobilima.

Opća planinarska škola ide u nacionalni park Sjeverni Velebit, Polazna točka nam je planinarski dom na Zavižanu (1594 m) koji je smješten ispod Vučjaka (1645 m). Važno je reći da je dom na Zavižanu najviši u Hrvatskoj. Inače je Zavižan poznat kao najvjetrovitije mjesto u Hrvatskoj sa najviše snijega. Pogodan je za posjet i zimi ali samo za iskusne i dobro opremljene planinare. Sa nama idu i ostali članovi Društva koji će posjetiti Pivčevac (1676 m), koji je dobio ime po tetrijebu, ili ti ga pivcu. Polaznici planinarske škole će na nešto laganiju turu na Veliki Zavižan (1676 m) i Balinovac (1601 m). Povratak je preko Velebitskog botaničkog vrta U Modrić Dolcu.

Sve skupa traje oko 3 sata laganog hoda. Samo na mjestima staza je nešto strmija. Sa vrhova se otvara prekrasan vidik na Kvarner i otoke, kao i na južni dio Velebita.

U povratku posjetit ćemo svetište Majke Božje od Krasna.

Legenda o Majci Božjoj krasnarskoj potječe iz 1219. godine. ” U šumi krasnarskoj, pastiri pasli svoja stada. Jednoga dana ugledaše na nekakvu panju čudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Božje. Pastiri otrgnu cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje, gdje se od drevnih vremena nalazila kapelica. Ali prenesenog cvijeta najednom nestade, dok ga pastiri opet ne nađoše na istom panju u šumi. Videći narod te događaje, sagradi u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj, a nad samim panjem, gdje se cvijet ukazao, podiže žrtvenik.”

Crkva Majke Božje Krasnarske iz XVIII. stoljeća, izgrađena na temeljima jedne srednjovjekovne crkvice. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop sa oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca s latinskim citatima iz 1740. godine.

Po povratku u Karlovac navratit ćemo u posjet utočištu za napuštene medvjede u Kutarevu.

Polazak je autobusom ispred zgrade suda u jutro u 06,00 sati. Svi zainteresirani neka dođu na društveni sastanak večeras u 19,30 sati, Strossmayerov trg 2.