aktualno-45

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje od 1992. godine, na dan 10. listopada svake godine, u više od stotinu zemalja širom svijeta. Ovogodišnji moto jest “Ulažimo u mentalno zdravlje”!

To je jedinstvena kampanja na svjetskoj razini, koja naglašava važnost promicanja mentalnog zdravlja i usmjerava pažnju na probleme i poremećaje u vezi s njime, a također se ukazuje na povezanost mentalnog zdravlja i nastanka kroničnih bolesti (dijabetesa, raka, kardiovaskularnih bolesti, respiratornih bolesti i debljine). Naime, mentalno, duševno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca, ali i zajednice, te čini preduvjet za optimalno funkcioniranje pojedinca, obitelji, zajednica i društva.

Zato posebno brine činjenica da duševni poremećaji predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

O koliko se izraženom problemu radi govori podatak da je skupina duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja na sedmom mjestu u ukupnim hospitalizacijama u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima iz 2009. godine, i to s udjelom od 7,4%. Međutim, prema broju hospitalizacija u radno aktivnoj dobi (20-59 godina) duševni poremećaji nalaze se na drugom mjestu (s udjelom od čak 13,5%), odmah iza karcinoma (14,9%). Prema broju korištenih dana bolničkog liječenja duševni se poremećaji nalaze na prvom mjestu, s udjelom od 23,1% u ukupnom broju dana bolničkog liječenja. To praktički znači da se u Hrvatskoj svaki 4. ili 5. dan bolničkog liječenja koristio za skupinu duševnih poremećaja. Najčešće dijagnoze pritom su shizofrenija, povratni depresivni poremećaj te duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani alkoholom.

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja stručnjaci su dali nekoliko naputaka kojih bi se svi mi trebali pridržavati kako bi smanjili mogućnost obolijevanja od mentalnih bolesti, između ostalih i depresije.

10 savjeta za očuvanje i unapređenje vašeg mentalnog zdravlja:

1. Izgradite samopouzdanje
Prepoznajte i prihvatite svoje vrline i slabosti te na njima gradite svoje samopouzdanje

2. Hranite se zdravo, budite aktivni
Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost (šetnja, vježbanje…) pomoći će vam da smanjite stres i uživate u životu.

3. Pronađite vrijeme za sebe
Opustite se uz muziku, čitanje, meditiranje ili bilo što u čemu uživate

4. Odvojite vrijeme za obitelj i prijatelje
Ne budite sami. Njegujte odnose u obitelji, družite se s prijateljima. Obiteljska i prijateljska podrška važna je pogotovo u teškim trenutcima.

5. Pružite i prihvatite pomoć
Svatko treba pomoć s vremena na vrijeme.

6. Uključite se
Uključivanje u zajednicu i dobrovoljni rad daje osjećaj svrsishodnosti i zadovoljstva; jača samopoštovanje.

7. Naučite prevladati stres
Svakodnevni stres ne može se izbjeći. Naučite prevladati stres kako se ne bi odrazio na vaše mentalno zdravlje.

8. Pronađite podršku u sličnima
Podijelite probleme s drugima koji su imali slična iskustva. To će vam pomoći u pronalaženju rješenja i nećete se osjećati izolirano

9. Naučite nove vještine
Stjecanje novih znanja i vještina povećava samopouzdanje

10. Upoznajte sebe
Što vas stvarno čini sretnima, što možete promijeniti, a što ne. Prihvatite samog sebe!