aktualno-46

U članku kojega je originalno izašao u Bloomberg Newsweeku, internacionalnom mediju koji se bavi ekonomijom i biznisom, a prenio ga je hrvatski poslovni portal business.hr, navodi se 10 rečenica po kojima se mogu prepoznati loši menadžeri.

Riječi koje potiču na rad, ohrabruju i ulijevaju povjerenje za njih su obično nepoznanica.

Svim tim rečenicama zajedničko da ne potiču radnike na kvalitetniji rad, što im je možda trebala biti namjera, već suprotno, omalovažavaju radnike, čine ih ljutima i frustriranima, i na kraju se zapravo negativno odražavaju na cjelokupno poslovanje.

A kojih to deset stvari izgovaraju loši menadžeri?

1. “Ako ne želiš ovaj posao, pronaći ću nekoga tko želi”
Dobar vođa nikada ne zauzima “ti radiš za mene” stav. Loši menadžeri će, s druge strane, uvijek nastojati istaknuti da se novac firme transferira na zaposlenikov račun, nikada ne propuštaju podsjetiti radnike da će netko drugi zauzeti njihovo radno mjesto ako se razbole ili ‘podbace’ u bilo kojem smislu.

2. “Ne plaćam te da misliš”
Ovakvo nešto loš menadžer obično kaže kada mu zaposlenik predloži ideju koja mu se ne sviđa ili kada se osjeti ugroženim.

3. “Ne želim vas vidjeti na eBayu/ESPN-u/Facebooku itd. za vrijeme radnog vremena”
Ljudi nisu roboti i ukoliko im treba pauza tijekom dana, treba im biti dopuštena. Dobar menadžer zna da će radnik svoj posao obaviti bez obzira na pauze provedene na Fejsu.

4. “Uzet ću to na razmatranje”
Ova izjava, koju da budemo iskreni, nitko ne bi izgovorio u privatnim razgovorima, zapravo zaposleniku daje do znanja da njegovo mišljenje menadžer ne cijeni nimalo.

5. “Tko ti je dao dopuštenje da to učiniš?”
Loši menadžeri opsjednuti su hijerarhijom i ovom rečenicom loš menadžer to zaposleniku daje na znanje.

6. “Ostavi sve i UČINI OVO ODMAH!”
Dobar menadžer ovu će naredbu koristiti samo u situacijama kada je to neizbježno i doista nužno. Loš menadžer izgovarat će ju svaki dan, zaboravljajući pritom na još barem deset kritičnih stvari koje zahtijevaju hitno postupanje.

7. “Ne dolazi mi s problemima, nego s rješenjima.”
Ovo je možda funkcionira  u dobro uređenim tvrtkama gdje loši menadžeri ne postoje, međutim loš menadžer se ovom rečenicom koristi čak i kada zaposlenici imaju realan problem koji sami ne mogu riješiti.

8. “To mi se čini kao privatni problem”
Kada se radi o razmirici dvaju zaposlenika, onda to nije privatna stvar koju menadžer treba zaobilaziti u širokom luku obzirom da takve situacije mogu utjecati na radnu atmosferu pa i učinak.

9. “Ne radiš baš najbolje… I nisam jedini koji tako misli”
Loši menadžeri nikada ili rijetko hvale radnike, ali im zato kritika ne nedostaje. Dobar menadžer će pohvalom poticati radnika na još bolji učinak.

10. “U ovakvim vremenima budi sretan da uopće imaš posao”
Osim što se radi o uvredi, ovdje se radi i o usađivanju straha kod zaposlenika što samo može voditi lošijem učinku, nikako boljem.