KABA

Županija dobila certifikat CIFR

KARLOVAC – Karlovačka županija na drugom je mjestu među svim hrvatskim županijama po ocjenjivanju spremnosti za pravihvat stranih ulaganja. Ispred je samo Međimurska županija. To je uz ostalo istaknuto na današnjem skupu o temi “Ključni čimbenici uspješnosti u privlačenju izravnih stranih ulaganja”.

O značaju, provedbi projekata i nastavku aktivnosti u privlačenju stranih ulagača u Karlovačku županiju govorili su Zvonimir Repač i Ljiljana Zajc iz Ministrastva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Podsjećajući da Međunarodni monetarni fond klasificira inozmeno ulaganje kad ulagač dođe u posjed od 10 i više posto vlasničkog udjela u gospodarskom subjektu, Repač je naznačio i osnovni interes stranog ulagača, dobre ali i loše strane te aktivnosti i ciljeve županije kojoj strana ulaganja trebaju pojačati gospodarski rast, otvoriti nova radna mjesata i potaknuti izvoz. Ključni čimbenici uspješnosti, po Repaču su prepoznavanje i razumijevanje ulagača kao i rangiranje ključnih sektora u kojime se očekuje visoki potencijal rasta. U tome odlučujuću ulogu imaju i troškovi ulaganja. Stoga treba činiti sve kako bi za ulagača svi podaci bili prepoznatljivi unatoč isvjesnih ograničenih resursa za djelovanje na lokalnom planu.

Voditeljica projekta pri Upravi za gospodarsku diplomaciju, izvoz i investicije Ljiljana Zajc istaknula je kako je u zadnjih godinu i pol dana 20 županija kao krajnjih korisnika, odradilo ugovore vrijedne 2 i pol milijuna eura. Pojasnila je razvoj konkurentnog okruženja za strana ulaganja, provedbu projekta, podsjetila na održane seminare i radionice te iznijela ocjene uspješnosti po kojima je karlovačka županija na drugom mjestu u Hrvatskoj.

Predstavljen je i certifikat “Croatian Investment Friendly Region” (CIFR) kojega je Karlovačka županija dobila na završenoj svečanosti IPA projekta “Razvitak investicijskog okruženja”. No tu nije kraj, rekao je uime domaćina župan Ivan Vučić, jer pravi poslovi tek predstoje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/projekt_1.mp3}

Stoga se kao zaključak nameće imperativ nastavka suradnje među županijama te ažuriranja uspostavljenih baza podataka – rječju dugoročna primjena usvojenih znanja i vještina prema postavljenim ciljevima.