Stiže prvi snijeg, požurite po zimske gume!

KARLOVAC – Meteorolozi za danas prognoziraju prve snježne pahulje, a s obzirom na nadolazeće loše vremenske uvjete, policija je građanima uputila apel u kojemu ih moli da se pridržavaju odredaba Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Za vrijeme zimskih uvjeta, kada se na prometnicama nalaze snijeg ili poledica, na cestama se zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Pravna ili fizička osoba – obrtnik, ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, bit će kažnjena novčanom kaznom od najmanje pet tisuća kuna. Za ovaj prekršaj, novčanom kaznom od 1.500 do pet tisuća kuna, bit će također kažnjena i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave.

Vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu, za ovaj prekršaj će pak biti kažnjen novčanom kaznom od 700 kuna. Prije započinjanja vožnje vozači su obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. Za nepridržavanje ovih obveza propisana je novčana kazna također u iznosu od 700 kuna.