KABA

Izvješće Svjetske banke o uvjetima poslovanja “Doing Bussines 2012.”

Hrvatska se ove godine našla na prilično lošem 80. mjestu od ukupno 183 zemlje koje je Svjetska banka uzela u obzir kod kreiranja izvješća “Doing Bussines za 2012. godinu”. Riječ je o redovitom godišnjem istraživanju u kojemu se ocjenjuju uvjeti poslovanja, a ove godine lakoća poslovanja mjerila se u 10 područja poslovne regulative.

Prvo mjesto zauzeo je Singapur, a među vodećih pet još se nalaze redom Hong Kong, Novi Zeland, Sjedinjene Države i Danska. Na šestom mjestu nalazi se Norveška, na sedmom Velika Britanija, na osmom je Republika Koreja, nova u vodećih 10, dok deveto mjesto pripada Islandu, a 10. Irskoj.

Od zemalja koje su usporedive s Hrvatskom, Makedonija je na 22. mjestu, Slovenija 37., Crna Gora na 56. mjestu, a Mađarska na 51. mjestu. Hrvatska je daleko iza njih, kao i lani, kada smo bili na 79. mjestu. Dakle, u posljednjih godinu dana ne samo da nismo napredovali nego smo nazadovali za jedno mjesto.

Zanimljivo je da je od Hrvatske gore ocijenjena Italija koja se smjestila na 87. mjesto, dok je Bosna i Hercegovina ocijenjena još i znatno lošije, te je zauzela 125. mjesto. Kosovo se nalazi na 117. mjestu, a na posljednjem mjestu ljestvice, na 183. mjestu, nalazi se Čad.

Kao najveći problem za potencijalne ulagače u Hrvatskoj istaknuti su problemi zbog dugog čekanja na građevinske dozvole. Na građevinsku dozvolu u Hrvatskoj se čeka gotovo godinu dana, točnije 317 dana, dok se u Makedoniji i Crnoj Gori to rješava puno brže – u Makedoniji za 117 dana, a u crnoj Gori za 267. To je, dakle, jedan od glavnih razloga zbog čega investitori zaobilaze Hrvatsku.

Veliki problem je i kategorija registracije vlasništva. Da bi dobili papire u Češkoj čekat ćete 25 dana, u Mađarskoj 17 dana, a u Gruziji rekordna dva dana. Da bi taj problem riješili u Hrvatskoj trebala bi vam 104 dana, što i ne čudi ako se zna podatak da je većina zemljišnih knjiga u Hrvatskoj temeljena na podacima iz 19. stoljeća.

Ipak, svaka od 183 zemlje dobila je i neku pohvalu. Hrvatska je dobila samo jednu zelenu kvačicu i to za brzinu dobivanja kredita. Treba spomenuti još jednu stvar u kojoj Hrvatska nije loša, a to je dobivanje priključka za struju u roku od 70 dana. No, nažalost, investitori u Hrvatskoj još uvijek moraju plaćati te radove pomoću kojih struja dolazi do njihove nove tvornice.

Što se tiče ostalih mjerila po kojima se ocjenjivala lakoća poslovanja, u kategoriji pokretanja poslovanja Hrvatska je zauzela 67. mjesto, po plaćanju poreza 32. mjesto, dobivanju kredita 48. mjesto, a isto mjesto zauzela je i u kategoriji ispunjenja ugovornih obveza. U kategoriji ishođenja građevinskih dozvola zauzela je 143. mjesto, u novoj kategoriji dobivanja električne energije 56. mjesto, u kategoriji uknjižbe vlasništva 102. mjesto, zaštite ulagača 133. mjesto, prekogranične trgovine 100. a u kategoriji provedbe stečajnog postupka, 94. mjesto.

 

Ples