KABA

Istraživanje pokazalo gotovo dvostruku prednost Kukuriku koalicije!

Kukuriku koalicija početak izborne utrke počinje s 38,8 posto potpore birača. HDZ ima u ovom trenutku potporu 20,3 posto birača. Ako pogledamo sadašnju situaciju i usporedimo je s onom u kolovozu, zamjetno je da je Kukuriku koalcija zabilježila rast od 4 posto, dok je HDZ pak pretkampanju počeo kako je i završio – s 20 posto.

Rezultat je to redovitog terenskog istraživanja Crobarometar koje po narudžbi Dnevnika Nove TV provodi agencija IPSOS PULS.

Točno 40 dana prije parlamentarnih izbora, dakle na početku formalne izborne utrke, može se zaključiti da je HDZ-ova Dalmacija, u kojoj uživa potporu od 35 posto, a vladajuća stranka dobro stoji i u Slavoniji, gdje ima 24 posto podrške birača. Slavonija je zanimljiva jer su birači tamo očito desno raspoloženi. HDZ je ondje prva lista, a HDSSB uzima oko 15 posto potpore birača. S druge strane Kukuriku lista tamo najlošije stoji; uz njih je svega 22 posto birača.

Kukuriku koalicija pak uživa golemih 60 posto u Rijeci i Istri, a raspodjelom mandata, tamo bi mogli dobiti i 12 zastupnika. Zagreb s okolicom podijeljen u 4 izborne jedinice ima potporu od 43 posto birača. A na sjeveru Hrvatske imaju 39 posto birača.

Sadašnja situacija poprilično se razlikuje od one uoči prošlih parlamentarnih izbora prije 4 godine. Prije izbora 2007. godine, HDZ i SDP bili su poravnati s 30 posto podrške birača. U konačnici u zadnjih mjesec dana prije izbora HDZ je porastao za 4, a SDP gotovo tri posto, dok je sada između dvije opcije gotovo dvostruko veća razlika.

Iako će HDZ i Kukuriku koalcija ovoga puta vjerojatno podijeliti više od 2/3 zastupničkih mandata, građani podržavaju i druge stranke.

Velik razlog za zadovoljstvo imaju Hrvatski laburisti – stranka rada Dragutina Lesara, koji su treća opcija sa 6,3 posto. Iza njih je HSP s 4,7 posto, a zatim Blok umirovljenika zajedno koji izlazi s Ljubom Jurčićem i imaju u ovom trenutku potporu od 4,4 posto.

Osim njih, borbu, ali puno težu za ulazak u Hrvatski sabor vidi i HSS koji je na povijesno najnižoj potpori od 2,5 posto birača, a i HSLS nije u boljoj situaciji s 1,5 posto birača. Iako regionalan, HDSSB će sigurno imati zastupnike, a u ovom trenutku uživaju potporu od 1,6 posto u Hrvatskoj. Ostale liste ili stranke imaju više od 6 posto, a neodlučnih je 13 posto.

Uoči izbora važan je i osobni imidž lidera Jadranke Kosor i Zorana Milanovića. Jadranka Kosor u listopadu je dobila negatvne bodove kod građana i sada pozitivan dojam o njoj ima 26 posto birača, što je njezin drugi najlošiji rezultat u godinu dana. Zoran Milanović je pak u ovom trenutku kod 46 posto građana pozitivno ocijenjen, s blagim porastom.

 

Ples