KABA

Projektom “Zajedno smo jači” posao pronašlo 13 dugotrajno nezaposlenih žena

KARLOVAC – Dugotrajna nezaposlenost žena u Karlovačkoj županiji velik je problem, a da bi se približio svome rješenju, potrebno mu je pristupiti s nekoliko strana. Prije svega, potrebno je poraditi na uklanjanju predrasuda o “muškim” i “ženskim” zanimanjima. Naime, pri upisu u srednju školu djevojke se još uvijek gotovo u pravilu odlučuju za gimnazijske programe, društvene znanosti i tradicionalno “ženska” zanimanja za kojima ne postoji velika potražnja na tržištu rada. Nažalost, tek rijetke od njih odabiru se školovati za zanimanja koja se smatraju “muškima”, poput inženjerstva te prerađivačke i građevinarske industrije, u kojima se realno očekuje povećanje potrebe za radnom snagom. Ove predrasude generator su problema otežane zapošljivosti žena, te bi se u školama, gdje se mladi susreću s pitanjem odabira budućeg zanimanja, trebalo početi ozbiljno raditi na suzbijanju takvih stereotipa.

Osim toga, potrebno je više poraditi na poticanju poduzetništva kod žena, osmisliti mjere da se potakne njihovo osnaživanje, ali i povećati kapacitete vrtića, produženog boravka u školama te ustanova za starije i nemoćne osobe, budući da u našem društvu briga o djeci i starijim i nemoćnim osobama još uvijek spada u tradicionalno žensku domenu, što mnogim ženama predstavlja otežavajući faktor pri zapošljavanju.

Sve to zaključci su Strategije izrađene u sklopu projekta “Zajedno smo jači – Pakt za zapošljavanje STEP”, čiji je cilj da Karlovačka županija do 2016. godine postane regija aktivne i konmpetentne ženske radne snage i tržišta rada prilagođenog ženama.

Projekt je provela Ženska grupa “Korak” iz Karlovca u partnerstvu s karlovačkim Zavodom za zapošljavanje, Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom, a financirali su ga Europska unija i Vladin Ured za udruge. Projektom su bile obuhvaćene 34 žene koje su prošle individualna savjetovanja i nakon toga volontiranje u karlovačkim tvrtkama i ustanovama, a njih 13 uspjelo je čak i dobiti posao zahvaljujući volji, trudu i sposobnostima koje su pritom pokazale.

Jedan od poslodavaca koji je pružio priliku nezaposlenim ženama je Dom za starije i nemoćne “Sv. Antun”, čija je ravnateljica Nada Murganić iznijela svoje dojmove o ovom projektu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zene_1.mp3}

Svoja iskustva iznijele su i tri žene koje su sudjelovanjem u ovom projektu nakon dugog čekanja uspjele dobiti posao.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zene_2.mp3}

U Ženskoj grupi “Korak” ističu da će sa sličnim aktivnostima nastaviti i u budućnosti, za što su im pomoć obećali gradonačelnik Damir Jelić, župan Ivan Vučić, ali i poslodavci koji su sudjelovali u ovom upravo završenom projektu.

korak_eu_2