KABA

Što učiniti kad vam kažu da ste prekvalificirani?

Otkako su sredinom 2007. godine, prvo potiho, a potom sve glasnije, počela govorkanja o prelijevanju posljednica svjetske ekonomske krize u Hrvatsku, broj slobodnih mjesta na tržištu rada počeo se rapidno smanjivati. U mnogim tvrtkama krenulo se s otpuštanjima, postojećim radnicima smanjene su plaće, a nova radna mjesta otvaraju tek rijetki.

Situacija je takva već gotovo pune tri godine, a od tada se broj mladih visokoobrazovanih osoba na Zavodima za zapošljavanje u svim hrvatskim gradovima popeo na rekordne razine. Mladi završavaju fakultete, traže posao u struci kojega tek rijetki uspijevaju naći, a oni kojima to neko vrijeme ne polazi za rukom, prisiljeni su potražiti bilo kakav posao, pa i onaj ispod svojih kvalifikacija. Voljni su raditi bilo kakav posao jer od nečega treba živjeti, no rečenica s kojom se većina osoba u toj situaciji susretne glasi “Vi ste prekvalificirani za ovaj posao”. Evo što vam u takvim situacijama predlažu stručnjaci s portala MojPosao:

* Trebate razumjeti da se iza uzrečice „Prekvalificirani ste” najčešće krije strah poslodavca da ćete brzo napustiti to radno mjesto i priuštiti mu ponovne frustracije traženja novog zaposlenika. Zato, ako doista želite taj posao, postoje načini koji će poslodavca uvjeriti da odabere vas umjesto nekoga s nižom stručnom spremom. S time možete početi već kod sastavljanja životopisa za potrebe toga natječaja, gdje nije nužno da istaknete, primjerice, dodatne edukacije u specifičnom polju znanosti ili rektorovu nagradu, ali zato u životopis svakako ubacite konkretna iskustva koja ste stekli, a koja bi vam mogla koristiti u poslu za koji se prijavljujete. Navedite svoja volonterska iskustva ili studentske poslove, radije nego da spominjete sudjelovanje na studentskim konferencijama i sličnim za taj posao nerelevantnim aktivnostima. Dakle, ako ste zavšili fakultet, a prijavljujete se za posao za koji vam treba srednja stručna sprema, prilagodite životopis, izbacite iz njega nepotrebne detalje o stručnim edukacijama i počnite s onim iskustvom koje je najvažnije.

* Kažite otvoreno poslodavcu da ste svjesni njegovih mogućih dvojbi, no pokažite da želite taj posao i da će obrazovanje koje ste stekli biti iskoristivo, npr. naglasite znanje stranih jezika koje vam niti u jednom poslu neće biti mana.

* Nemojte nikada poslodavcu reći „Treba mi bilo kakav posao”, iako smo svi svjesni da je upravo to najčešći razlog zbog kojeg se ljudi javljaju na radna mjesta za koja su prekvalificirani. „Trebam bilo kakav posao” je rečenica koju nijedan poslodavac ne želi čuti iako im je jasno da nezaposleni vremenom zapadnu u očaj.

* Morate poslodavcu objasniti zbog čega želite baš taj posao u baš toj tvrtki. Ako ste, primjerice, do sada obavljali posao poslovođe u nekoj trgovini, a sada se javljate za manje odgovornu poziciju, npr. za blagajnicu, možete reći da ste ranije radili na većim pozicijama, no sada želim baš ovakav posao” i objasnite zašto. Možete reći da vam sada odgovara manje odgovorna pozicija jer zbog male djece ne možete ostajati na poslu po cijele dane kao što ste morali na prijašnjem, zahtjevnijem radnom mjestu. Ili, ako se radi o nekoj većoj i poznatijoj tvrtki, kažite da ste oduvijek željeli raditi baš u toj kompaniji i nije vam problem početi od pripravničke pozicije. Recite da vam manja plaća nije problem jer želite primijeniti svoja iskustva u novom području. Ili pak naglasite da se prijavljujete na posao s fiksnim radnim vremenom i manje odgovornosti kako bi proveli više vremena s obitelji i bit ćete dugoročno zadovoljni na takvom poslu bez obzira na veće kvalifikacije.

* Ako ne ispunjavate prave uvjete, motivacija i entuzijazam jedini su koji vas mogu podići. Najvažnije je uvjeriti poslodavca kako nećete dati otkaz čim nađete bolju priliku već planirate ostati bar neko vrijeme. Zato, ako ste doista zainteresirani za posao, ponudite se da ćete odmah potpisati ugovor na 12 mjeseci.