sveti_2

KARLOVAC – Na blagdan Svih svetih prisjećamo se naših najmilijih koji više nisu među nama, pa danas građani danas tradicionalno obilaze groblja te polažu cvijeće i pale svijeće na njihovim posljednjim počivalištima. Ova svetkovina je, premda potječe od Rimokatoličke crkve, danas bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost. Stoga je to i državni praznik u svim zemljama zapadne kulture; dan kada se prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Još od svojih početaka, Crkva je jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, mnogi od njih razvrstani su u kalendar, kako bi se njihov spomendan slavio u određeni datum. No, i tu je bilo mjesta samo za manjinu svetaca pa je zato uveden blagdan Svih svetih. Pod izrazom „svi sveti” ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veće mnoštvo onih koji nisu kanonizirani, iako su tijekom svog života činili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjima. Današnjim blagdanom Crkva želi podsjetiti upravo na sve njih. Današnje generacije su navikle blagdan Svih svetih zvati “danom mrtvih”, što je posve netočno, jer je kršćanska poruka da smrt nije kraj, nego samo prijelaz, rađanje u novi život, život s Bogom “oči u oči”.

Posljednja počivališta svojih najmilijih Karlovčani su počeli obilaziti već tijekom vikenda, a uoči samog blagdana Svih svetih zaslužnih se pokojnika prisjetio i državni vrh, kao i županijski i gradski čelnici. Zajedničko izaslanstvo Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, zajedničko izaslanstvo Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Udruga iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja na groblju Jamadol u spomen na sve smrtno stradale branitelje i civilne žrtvne u Domovinskom ratu, a isto su učinili i izaslanstvo Grada Karlovca na čelu s gradonačelnikom Damirom Jelićem i izaslanstvo Karlovačke županije na čelu s županom Ivanom Vučićem.

No, kao i svake godine na Sisvete, najveće gužve na grobljima ipak će vladati tijekom današnjeg jutra i poslijepodneva.
To očekuje i policija, pa na temelju iskustava od prijašnjih godina apelira na vozače da prema mogućnostima izbjegavaju dolazak automobilima u neposrednu blizinu groblja te ako je moguće da dođu pješice ili javnim prijevozom. U slučaju da to ipak ne mogu učiniti, policija ih upućuje da propisno i na za to predviđenim mjestima parkiraju svoja vozila kako ne bi ometali druge sudionike u prometu.

Od jučer je, naime, na cestama prema groblju na snazi privremena regulacija prometa, pa su Primorska ulica iz pravca grada, cesta prema groblju Velika Švarča također iz pravca grada te cesta prema groblju Mala Švarča iz pravca Logorište pretvorene u jednosmjerne ulice.

Autotransport Karlovac uveo je povodom dana Svih Svetih posebne autobusne linije za groblja Jamadol i Hrnetić.
Polasci sa Korza za groblje Jamadol su u 9,45, 10,45, 11,45, 13,45,14,45 i 15,45 sati. Povratak sa groblja Jamadol je u 10, 11, 12, 14, 15 i 16 sati.

Sa Tržnice će pak autobusi za groblje Hrnetić kretati u 9,15, 10,15, 11,15, 14,15, 15,15 i 16,15 sati. Povratak sa groblja Hrnetić je u 9,30, 10,30, 11,30, 14,30, 15,30 i 16,30 sati.

Karlovčani su imali sreće da su na ovogodišnje Sisvete pošteđeni kiše i niskih temepratura, pa ukoliko još niste obišli posljednja počivališta svojih najmilijih, savjetujemo vam da to učinite upravo večeras i osjetite uistinu posebnu atmofeseru koju će nam donijeti tisuće i tisuće upaljenih svijeća i lampiona.

Za posjet groblju možete doduše pričekati i sutrašnji Dušni dan, jer za 2. studeni, Spomen svih vjernih mrtvih, također vrijedi običaj polaganja cvijeća i paljenja svijeća na grobovima dragih pokojnika.

sveti_3