Drežnik Grad – mjesto za lovce ali i turiste

DREŽNIK GRAD – Lovci diljem Hrvatske obilježili su svoga nebeskog zaštitnika Svetog Huberta. Iako nije oduvijek bio zaštitnikom lovaca tek je od 16. stoljeća prešao taj patronat na Huberta, kasnije biskupa Tongerna u Belgiji, o kojemu postoje dvije poznate legende.

Lovci Lovnog ured Slunja u kojem je šest lovačkih društava iz Cetingrada, Rakovice, Drežnik Grada, Cvitovića te dva iz Slunja, svoga su zaštinika ovoga puta obilježili u Drežnik Gradu. Tu je društvo “Golub” bilo domaćin obilježavaju Svetog Huberta. Među gostima, lovcima iz više drugih prijateljskih društava, bio je i predsjednik Lovačkog saveza Karlovačke županije Vinko Pavlić.

Lovci su položili cvijeće i upaljene svijeće pod središnji križ groblja u Drežnik Gradu za sve poginule članove ali i branitelje iz Domovinskog rata, a potom je u župnoj crkvi Svetoga Antuna Padovanskog služena misa koju je predvodio župnik Mile Šajfar.

Lovačko društvo “Golub” iz Drežnik Grada raspolaže sa dva županijska lovišta od kojih je svako veličine 3.700 hektara, upoznaje nas predsjednik društva Zlatko Krizmanić. Lovišta su u Novoj Kršlji i u Drežnik Gradu. Dodaje kako je društvo obnovilo rad 1996. godine, danas ima 39 matičnih i 6 pridruženih članova. Svi oni i gospodare lovištima, pojašnjava predsjednik Krizmanić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/dreznikgrad_1.mp3}

Na lovištima društva “Golub” iz Drežnik Grada najviše je divljih svinja i srna, u zadnje vrijeme pojavljuje se i zec, a lovci znaju i sami pojačati životnjiski svijet fazanima. Lisice ne trebamo zvati, one same dolaze, u šali kazuje Zlatko Krizmanić te spominje i ostali životinjski svijet.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/dreznikgrad_2.mp3}

Nezaobilazna tema je i Domovinski rat. Lovci su bili među prvima koji su se suprotstavili agresoru, a Drežnik Grad posebno je stradao. Kao čisto hrvatsko mjesto i 1991. godine doživjelo je sudbinu kao i poslije 1945. godine kada primjerice župnik nije smio služiti u Drežnik Gradu. A prije 20 godina pobunjeni Srbi potpomognuti jugo vojskom do temelja su spalili Drežnik Grad.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/dreznikgrad_3.mp3}

Mještani Drežnik Grada, a među njima i lovci nakon povratka izgradili su svoje mjesto koje se u zadnje vrijeme značajno razvija. Blizina Plitvičkih jezera dala je zamah turizmu u Drežnik Gradu u kojemu u tom smislu prednjače privatni smještajni kapaciteti i ugostiteljski objekti sa izvrsnom domaćom hranom – prije svega pršutom i sirom te rakijom.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dreznikgrad/*{/rokbox}