vilim_lulic

  • November 11, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Sjećanjem na svoje poginule pripadnike, karlovačka 13. Domobranska pukovnija obilježit će u utorak, 15. studenoga 19 godina od ustroja. Postrojba je osnovana na taj datum 1992. godine i bila je nasljednica legendarne 110. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske. Ta je postrojba također bila i nositelj obrane Karlovca tijekom Domovinskg rata.

Predstavnici ove ratne postrojbe, predvođeni prvim ratnim zapovjednikom pukovnikom Vilimom Lulićem, u utorak će, najprije u 11 sati položiti vijenac i zapaliti svijeće pod središnji križ groblja Jamadol, a 15 minuta kasnije i na spomen ploču u zgradi Veleučilišta u kojoj je bilo zapovjedništvo postrojbe. U 11,30 počast će odati pred spomen-obilježjem na Turnju. Navečer u 18 sati u crkvi Presvetog Trojstva za sve poginule pripadnike 13. Domobranske pukovnije bit će služena misa.

Pukovnija je osnovana po zapovijedi Glavnog stožera od 15. listopada 1992. godine. Tada je demobilizirana 110. brigada HV, a cjelokupnu obranu karlovačkog dijela bojišnice preuzima upravo 13. Domobranska pukovnija. Crta obrane protezala se od kanala Kupa-Kupa s jedne do Belajskih Poljica s druge strane, a po dubini je obuhvaćala obranu grada Karlovca – sveukupno oko 40 kilometara fronte, prisjeća se početaka prvi zapovjednik pukovnik Vilim Lulić.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lulic_1.mp3}

Osnovna zadaća bila je obrana prostora ali je istodobno postrojba bila spremna i za eventualna napadna djelovanja. Pukovnija je posebno pokazala svoju snagu i sposobnost tijekom borbenog djelovanja u rujnu 1993. godine za vrijeme jednog od brutalnih neprijateljskih napada na Karlovac. Do kraja kolovoza 1995. godine kada je pukovnija demobilizirana, poginulo je ili umrlo 38 njezinih pripadnika a više od stotinu bilo je ranjeno. Kroz nju je prošlo 3.100 boraca.