KABA

“Inkasator” ipak dužan postupati po Zakonu o pravu na pristup informacijama

KARLOVAC – Državna Agencija za zaštitu osobnih podataka pozitivno je riješila žalbu građanske inicijative “Za Karlovac!”, odnosno Karlovčanina Domagoja Švegara, koji je gradsku tvrtku “Inkasator” prijavio zbog uskraćivanja prava na pristup informacijama.

Švegar je, naime, u sklopu akcije “Stop korupciji” od “Inkasatora” zatražio popis svih isplata koje je ova tvrtka isplatila na račune pravnih osoba u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 30. rujna 2011. godine te generalni popis proračunskih rashoda tvrtke za 2010. godinu po stavkama. U “Inkasatoru” su odlučili ne dostaviti tražene informacije, i to s obrazloženjem da oni nisu tijelo javne vlasti, već samo “nalogoprimac davatelja javnih i komunalnih usluga”, te da kao takvi nisu dužni postupati po odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama. U Agenciji za zaštitu osobnih podataka ne slažu se s ovim tumačenjem, već su žalbu riješili u korist građanske inicijative te “Inkasatoru” uputili dopis da dostavi tražene odgovore.

Ovo rješenje je presedan temeljem kojeg će od danas svaki građanin imati pravo na uvid u bilo koji dokument vezan za poslovanje “Inkasatora d.o.o.”, poručuju iz građanske inicijative “Za Karlovac!”.

Ples