KABA

“U posljednje 2-3 godine postignut najveći napredak u povijesti OB Karlovac!”

KARLOVAC – “Ponosni smo jer smo ušli među prvih deset bolničkih ustanova u Hrvatskoj u kojima je započeo akreditacijski postupak. To je rezultat višegodišnjeg rada svih djelatnika bolnice. U proteklih nekoliko godina u bolnici je proveden niz infrastrukturnih radova, preuređeno je nekoliko odjela, a istovremeno se radilo na edukaciji liječničkog kadra i nabavljanju nove tehnologije bez kojih bi napredak struke bio nezamisliv”. Poručio je to ravnatelj OB Karlovac dr. Nedjeljko Strikić, objašnjavajući što zapravo akreditacija bolnice znači za građane Karlovca i Karlovačke županije, ali i sve ostale pacijente koji gravitiraju karlovačkom području.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/strikic_1.mp3}

Podsjećajući što je sve učinjeno za napredak kvalitete liječenja u posljednjih nekoliko godina, šef Službe za unutarnje bolesti dr. Janko Grman istaknuo je da se u karlovačkoj bolnici od ožujka prošle godine radi dijagnostička metoda koronarografija, odnosno snimanje srčanih krvih žila, zbog čega su pacijenti do tada morali putovati u Zagreb ili kliniku Magdalena u Krapinskim toplicama.

Također pacijenti u Karlovcu mogu obaviti ugradnju stentova i elektrostimulatora, a kako je najavljeno, ovih dana stiže i novi ultrazvučni aparat, i to najbolji aparat za kardiologiju u Hrvatskoj.

Bolnička koordinatorica za transplantacije dr. Jasna Topić govorila je pak o napretku u području transplatacija i eksplantacija. Naglasila je da je bolnica ove godine obavila četiri multiorganske eksplantacije, te da se i dalje planira razvijati u tome smjeru.

Ravnatelj bolnice dr. Strikić ovim je putem obiteljima preminulih koji su se odlučili za darivanje organa zahvalio na tom humanom činu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/strikic_2.mp3}

Također je bilo riječi napretku u području neurologije, što je, kako je naglašeno, posebno bitno budući da je moždani udar ubojica broj jedan u Hrvatskoj i ujedno najčešći uzrok invaliditeta. Dr. Ervin Jančić, specijalist neurolog, istaknuo je da se prije dvije godine u karlovačkoj bolnici počelo s prvođenjem tromobolize, koja je prvi dokazani učinkoviti način liječenja moždanog udara, a također je provedena akcija “Vrijeme je mozak” s ciljem da se građane educira o potrebi što hitnijeg javljanja u bolnicu nakon što dožive moždani udar, budući da su tri sata rok kad se posljedice moždanog udara mogu ublažiti.

Šef Službe za ženske bolesti i porode dr. Željko Štajcer govorio je u napretku u porodništvu i opstreticiji. Naime, od prije godinu dana i u OB Karlovac ženama je omogućen tzv. bezbolni porod uz epiduralnu ili spinalnu analgeziju, prije dvije godine otvorena je nova sala za operacije svega nekoliko metara od rađaone, što je uvelike povećalo sigurnost budući da ranije sala nalazila na šestom katu, daleko od rađaone koja je smještena u prizemlju. Također je nabavljen novi moderni 3D/4D ultrazvučni aparat, kakvih i u Zagrebu postoji tek nekoliko, a radilo se i na približavanju bolnice pacijenticama, tako da se u bolnici održavaju tečajevi za trudnice i omogućen je boravak supruga i partnera na porodu.

O novim tehnikama i metodama rada govorio je također zamjenik ravnatelja i šef Službe za intenzivnu medicinu, anesteziologiju i liječnje boli dr. Josip Žunić, koji je istaknuo da je ovo najznačajni napredak karlovačke bolnice u povijesti, čemu je svjedok budući da je njezin djelatnik još od daleke 1976. godine.

Sve ovo znači da je karlovačka bolnica u proces akreditacije ušla  posve spremna, zaključila je zamjenica ravnatelja za kvalitetu dr. Mirjana Lončarić Katušin.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/katusin.mp3}

Proces akreditacije traje 12 mjeseci, a kako bi ispunila uvjete, bolnica će morati zadovoljiti 10 akreditacijskih standarda, što će ocijeniti vanjski ocjenitelji.

bolnica_presica_2

Ples