hdz_sdp

HRVATSKA, KARLOVAC – Prema najnovijim podacima Državnog izbornog povjerenstva, objavljenima jutros u 7 sati, nema velikih promjena u izbornim rezultatima u odnosu na sinoćnju situaciju.

Prema posljednjim, još uvijek neslužbenim rezultatima, prva je Kukuriku koalicija koja osvaja 78 mandata, a drugi HDZ sa 45 osvojenih mandata, bez dijaspore. Na trećem mjestu su Hrvatski laburisti i HDSSB sa po 6 mandata.

U 7. izbornoj jedinici obrađeno je 704 od 705 biračkih mjesta, a Kukuriku koalicija dobila je izbore s 42,28 posto glasova birača. Za HDZ je glasalo dvostruko manje građana, svega 21,87 posto. Izborni prag prešli su i Hrvatski laburisti – stranka rada, s osvojenih 6,24 posto glasova. Pretvoreno u zastupničke mandate, Kukuriku koalicija osvojila je devet mandata, HDZ četiri, a laburisti jedan mandat.

Karlovačka županija u Sabor šalje tri zastupnika – SDP-ovog Damira Mateljana, koji je mandat osvojio za dlaku budući da je bio tek deveti na listi Kukuriku koalicije za 7. izbornu jedinicu, HDZ-ovog Branka Vukelića koji je bio visokopozicioniran, odnosno treći na HDZ-ovoj listi, te Nikolu Vuljanića koji je bio prvi na listi Hrvatskih laburista.

Kolacija HSS-ZS-SP ipak je, za razliku od prvih rezultata, pala ispod izbornog praga, budući da je osvojila svega 4,57 posto glasova birača. Božidar Pankretić tako je ipak ostao bez svog mandata. Po broju osvojenih glasova slijede koalcija BUZ-PGS-HRS, HSLS, HSP, HSP dr. Ante Starčević, HČSP te nezavisne liste Milana Bandića i don Ivana Grubišića.

Što se tiče Karlovca, odnos snaga Kukuriku koalcije i HDZ-a ipak se nešto promjenio u usporedbi sa sinoćnim rezultatima – za Kukuriku koalciju glasovalo je 43,03 posto Karlovčana, a za HDZ 27,20 posto. Kukuriku je odnio pobjedu i u ostalim gradovima naše županije, s iznimkom Grada Slunja, gdje je većina birača glasala za HDZ.