Dimljena slanina s pireom od krumpira i endivije

Specijalitet nizozemske kuhinje

Sastojci:
za 4 osobe

1,2 kg krumpira
1 kg endivije
600 dag dimljene slanine u komadu
1 dl mlijeka
150 g ribanog sira (ne parmezan)
50 g maslaca
sol, papar
mala žlica mljevenog muškatnog oraščića

Opis:

Krumpire oguliti, narezati na manje komade, skuhati dok potpuno omekšaju, ocijediti, dodati maslac, napraviti pire, dodati mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić i sve još jednom dobro promiješati. Endiviju narezati na široke rezance, kuhati u većoj posudi (bez vode) dok ne omekša (oko 10 min.), ocijediti i umiješati u pire od krumpira. Slaninu narezati na veće komade, popržiti oko 10 minuta. Nauljiti vatrostalnu posudu, polovicu pirea s endivijom staviti u posudu, nakon toga slaninu poslagati po pireu i nakon toga drugi dio pirea posložiti preko slanine i sa žlicom napraviti glatki sloj jednake debljine. Na kraju posuti ribani sir.

Pećnicu ugrijati na 200 stupnjeva i jelo zapćci dok se sir ne otopi i dobije brončanu boju. Jelo servirati bez ikakvih salata ili drugih dodataka.

IZVOR: www.gastronaut.hr