KABA

Janžetić: Karlovac nema najskuplje grijanje, tužbi se ne bojimo, a neposluh neće ništa riješiti

KARLOVAC – “Nije istina da je grijanje u Karlovcu najskuplje u Hrvatskoj” – rekao nam je Denis Janžetić, direktor gradske tvrtke Toplana, koju su Građanska inicijativa “Za Karlovac!” i mnogi Karlovčani prozvali nakon što su im na adrese počeli stizati računi za studeni koji su mnogima uvećani za 50-ak, a nekima čak i za 100 posto.

Janžetić cijenu usluga karlovačke Toplane nije želio uspoređivati s jeftinijim Zagrebom, Osijekom, Siskom, Velikom Goricom i ostalim gradovima gdje je pružatelj usluge grijanja HEP Toplinarstvo, već je naglasio da ima i gradova u kojima je grijanje još skuplje nego u Karlovcu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/janzetic_cijene.mp3}

Građanska inicijativa “Za Karlovac!” u svom priopćenju kojega je danas uputila javnosti navodi da je u posjedu dokumenta kojime je Hrvatska regulatorna energetska agencija (HERA) Toplani odobrila povećanje od 14,18 posto. U tom se dokumentu navodi obrazloženje da plaće djelatnika Toplane u fiksnim troškovima imaju udio veći od 40 posto, što je znato više od opravdanog. Janetić međutim demantira taj podatak.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/janzetic_place.mp3}

Janžetić je pokušao pojasniti kako je uopće moguće da su nekim građanima stigli računi čak i dvostruko veći nego ranije, ukoliko znamo da je HERA odobrila poskupljenje od samo 14,18 posto.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/janzetic_potrosnja.mp3}

Imedika

Direktor Toplane također je komentirao optužbe Građanske incijative, koja je ovu gradsku tvrtku prozvala da ne posluje u skladu sa Zakonom o energiji, misleći pritom da s korisnicima nisu sklopljeni ugovori.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/janzetic_ugovori.mp3}

Ogorčeni zbog visokih računa, građani na društvenim mrežama predlažu razne metode pružanja otpora. Jedni predlažu obraćanje udruzi za zaštitu prava potrošača i podnošenje kolektivne tužbe protiv Toplane, a drugi pak pozivaju na prosvjed pred Toplanom i masovno neplaćanje računa. Direktor Toplane na to im odgovara da su za tužbe spremni jer se nemaju čega bojati, a što se tiče građanskog neposluha, u tome ne vidi nikakvo rješenje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/janzetic_tuzba_neposluh.mp3}

Janžetić ističe da otpor Karlovčana novom načinu obračuna cijene grijanja nije usamljen slučaj u Hrvatskoj. Isto su, kaže, prošli i drugi toplinari kod prelaska sa starog načina obračuna.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/janzetic_stednja.mp3}

Onima koji zbog teške socijalne situacije neće biti u mogućnosti platiti visoke račune koji su im stigli, direktor Toplane na kraju je uputio sljedeću poruku:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/janzetic_poruka.mp3}

Jedno je sigurno – Toplana je ovim potezom većini građana zagorčala predstojeće blagdane, a većina onih koji nekako i uspiju platiti račune, itekako će to osjetiti na svojim ionako praznim novčanicima.

Ples