KABA

Proračun za 2012. usvojen, sjednica bez aktualca jer vijećnici žure na domjenak

KARLOVAC – Proračun Karlovačke županije za 2012. godinu iznosit će 134,5 milijuna kuna. To je za gotovo 24 milijuna kuna manje od konačne verzije ovogodišnjeg proračuna, koji, prema danas izglasanom, drugom po redu rebalansu, iznosi nešto manje 158 milijuna kuna.

U sljedećoj godini glavni proračunski rashodi bit će oni za školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb, gdje se zapravo radi o novcu kojega će Županija samo proslijediti iz državnog proračuna. Na te decentralizirane djelatnosti “otpada” gotovo 87 milijuna kuna, što je oko 65 posto ukupnog proračuna.

Sljedeći najvažniji izdatak županijskog proračuna u 2012. godini bit će plaće zaposlenih u Karlovačkoj županiji i ostali troškovi županijskih odjela i službi, za što je u proračunu namijenjeno 15,6 milijuna kuna.

Još 6 milijuna kuna trebalo bi otići na “redovnu djelatnost predstavničkog i izvršnog tijela”, za održavanje referenduma o EU, obilježavanje Dana Županije, sufinanciranje rada političkih stranaka i vijeća nacionalnih manjina, ali i za aktivnosti koje su realizirane tijekom ovog mjeseca vezano uz održane parlamentarne izbore, što će na naplatu stići tek početkom sljedeće godine.

Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalnu infrastrukturu, obnovu i energetiku namijeneno je 13,3 milijuna kuna, u što su uračunati nastavak projekta subvencioniranja kamata gospodarstvenicima preko poslovnih banaka, sredstva za uređenje Županijske poduzetničke zone, te projekti sustavnog gospodarenja energijom i poticanja korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba.

Za poljoprivredu, šumarstvo i turizam namijenjeno je 3,5 milijuna kuna, za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša 3,2 milijuna kuna, za pomoć civilnim udrugama 810 tisuća kuna, a nastavlja se i program pomoći obiteljima za novorođenu djecu, za što je u proračunu namijenjeno 1,35 milijuna kuna.

Klubovi vijećnika HNS-a i SDP-a glasali su danas protiv ovakvog prijedloga proračuna. HNS-ova Mirjana Bašić objasnila je zbog čega ga neće podržati:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/basic.mp3}

SDP-ov Bruno Kurelić zamjerio je pak vodstvu Županije nedovoljan trud i uspjeh u privlačenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU, a vezano uz proračun naglasio je kako nije u skladu s nedavno usvojenim prioritetima razvoja Karlovačke županije.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kurelic.mp3}

Proračun je većinom glasova HDZ-ovih i ostalih vijećnika ipak usvojen.

Inače, današnja sjednica Županijske skupštine prošla je bez uobičajenog aktualnog sata na kojemu vijećnici raspravljaju o aktualnim pitanjima i problemima. Umjesto toga, budući da je riječ o posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, vijećnici će se nakon njenog završetka uputiti na druženje i domjenak u obližnji restoran Trgovačko-ugostiteljske škole.