KABA

Caritas župe Sv. Trojstva ostao bez hrane!

KARLOVAC – Hrvatski je Caritas pokreno akciju nazvanu „Za 1000 radosti”. Na nacionalnoj je razini i ove se ove godine provodi deveti puta zaredom. Mnoge se obitelji u Hrvatskoj sve teže nose s neimaštinom, a obitelji koje su već godinama iscrpljene zbog siromaštva, u vremenu ekonomske krize čije posljedice već nekoliko godina osjeća i društvo u cjelini, sada osobito trebaju snažnu podršku.

Posjetili smo Caritas pri župi Presvetog Trojstva u središtu Karlovca gdje se srijedom od 17 sati dijeli prikupljena pomoć u odjeći, obući i hrani. Voditeljica Caritasa je karlovčanka Ružica Smiljanić koja je tu ako volonterka aktivna od ratne 1991. godine.

Svega nam nedostaje, odjeće onih manjih brojeva imamo, ali manjka onih većih konfekcijskih brojeva. Također, nemamo dovoljno toplije odjeće koja se u ove zimske dane najviše traži te pelena za djecu i odrasle. Hrane kronično nedostaje pa gotovo da je i nemamo, osim onih neznatnih količina koje župljani ponekad donesu – požalila se Ružica Smiljanić.

Siromašnim župljanima ali i čitavim obiteljima ove velike župe nedostaje i higijenskih potrepština kako za odrasle tako i za djecu. Traže se i kućanski aparati, štednjaci i hladnjaci primjerice, kao i kreveti i drugi ležajevi te razni namještaj. Rječju, sve ono što jednom kućanstvu treba. Naravno, nitko ne očekuje da se daruju novi aparati i strojevi – u Caritasu će zahvaliti dobročiniteljima i na rabljenima.

Župa Presvetog Trojstva koja dijelom obuhvaća i Zvijezdu uglavnom je staračka, kaže Ružica Smiljanić. Puno je obitelji koje preživljavaju od socijalne pomoći ili malih mirovina a sve to nedostatno je za podmirenje svih životnih troškova. Zapažamo, nažalost, da nam oni stvarno najpotrebitiji ne dolaze jer im je neugodno doći, sa žaljenjem konstatira naša sugovornica. Svima njima dobro bi došla bilo kakva dodatna pomoć.

Prostorija Caritasa u Karlovcu u ulici Ivana Mažuranića koja se s jedne strane naslanja na franjevački samostan a s druge na zgradu ZILIK-a hladna je i bez grijanja pa djelatnice rade u zimskim kaputima. Police sa odjećom popunjene su, ali one sa hranom, nažalost, zjape prazne. Tek nekoliko kilograma šećera i brašna i šest vrećica tjestenine, dvije naranče i posudica sa suhim smokvama sve je što se “nudi” potrebitima.

Imedika

Božić je pred vratima, Caritas će raditi još samo u srijedu 21. prosinca, pa ako netko što donese bit će podjeljeno, poručuje Ružica Smiljanić. Inače, do kraja siječnja nemaju što podijeliti gladnima.

Stoga, ako želite donirati nešto od nedostajuće odjeće i obuće, hrane, higijenskih potrepština ili kućanskih aparata i namještaja, učinite to srijedom u uredovno vrijeme Caritasa a ono je od 17 do 18 sati. Dočekat će vas nasmijane volonterke… pored Ružice tu su Renata Turkalj, Aida Mitrečić i druge. Nažalost, muškaraca nema pa kad treba istovariti nešto teže, moraju se same mučiti. Možete ih i pozvati, doći će i u Vaš dom preuzeti donacije ali i dostaviti starima i nemoćnima…

Stječemo dojam da ljudi baš i ne vole humanitarni rad jer od njega nemaju koristi, sa žaljenjem zaključuje voditeljica Caritasa Ružica Smiljanić. Onima koji traže pomoć u Caritasu poručujem neka razumiju nas volonterke. Neka ponekad zavire u skladiše Caritasa i uvjere se kako je ono bez hrane. Nama je najteže kazati onima u potrebi kako nečega nemamo. A onima koji imaju želim poručiti kako je nažalost jako puno onih koji nemaju. Neka razmisle, jer bi možda mogli doći na njihovo mjesto…

Stoga za kraj ove priče o Caritasu pri župi Presvetog Trojstva u Karlovcu podsjećamo na riječi Svetog Oca Benedikta XVI izrečene u zagrebačkoj Katedrali ove godine: “Velikodušno primajte one koji kucaju na vrata vašega srca, nudeći svakome darove koje vam je božanska dobrota povjerila.”

caritas_2

 

 


Ples