KABA

Toplana ide u stečaj, grijat će nas termoelektrana?!

KARLOVAC – Slučaj Toplana bio je glavna tema današnje sjednice karlovačkog Gradskog vijeća.

Da su Karlovčani šokirani računima koje im je Toplana poslala za studeni i da tako visoke cijene grijanja jednostavno neće moći plaćati prva je upozorila HDZ-ova vijećnica Daliborka Jurković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jurkovic.mp3}

Odgovarajući na njezino pitanje, direktor Toplane Denis Janžetić ponovio je sve ono što je ovih dana već izrekao karlovačkim medijima. Tvrdi da se pri podizanju cijena poštivala potrebna procedura i mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije, te da građani to doduše ne mogu vidjeti po sadašnjim računima, no navodno će moći kada zbroje sve račune koji im stignu u godinu dana od stupanja na snagu novog načina obračuna.

Ipak, zbog stalnih poskupljenja energenata, naglasio je Janžetić, Toplana će unatoč ovom astronomskom poskupljenju i dalje biti gubitaš.

Direktor Toplane građane je također ponovo prozvao za otvaranje prozora, ugradnju dodatnih radijatora i kombiniranih bojlera, te im poručio da su se umjesto toga trebali više pobrinuti o ugradnji kvalitetnije toplinske izolacije u svojim stanovima. Trebalo se, kaže, razmišljati drugačije i ugrađivati nova stolarija, a sada je stiglo vrijeme da se počne voditi briga o štednji. Poručuje na koji način se može uštedjeti:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/denis_2.mp3}

Imedika

Na pitanje da li je svjestan da mnogi građani ove račune neće moći plaćati, direktor Toplane odgovorio je da je riječ o začaranom krugu, te da bi to moglo ugroziti opskrbu svih građana toplinskom energijom.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/denis_3.mp3}

Janžetićevim odgovorom vijećnica Daliborka Jurković nije bila zadovoljna, te ga je pozvala na odgovornost da u tvrtki nađu rješenje kako dalje. Na to je Janžetić odgovorio da izlaz iz situacije vidi jedino u promjeni tehnologije grijanja, odnosno na sustav termoelektrane.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/denis_4.mp3}

Za riječ se javio i SDP-ov vijećnik Dario Janković, koji je Janžetića kritizirao što krivnju svaljuje na građane umjesto da se zapita što se u Toplani treba učiniti da bi se smanjili gubici energije. Janković je također upozorio da je matematički nemoguće da će ovo poskupljenje građane u konačnici stajati samo 14,18 posto koliko je odobrila HERA, a na Janžetićeve riječi o opasnosti da svi građani ostanu bez grijanja, SDP-ov vijećnik predložio je ovoj gradskoj tvrtki – stečaj.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jankovic.mp3}

Sa sazivanjem posebne sjednice, na kojoj će se pokušati doći do rješenja problema Toplane, složio se i gradonačelnik Damir Jelić, koji je rekao kako je stečaj Toplane moguć, pa čak i vrlo izvjestan, te je zaključio da će nakon te tematske sjednice zatražiti barem privremeno prijalazno razdoblje u kojem bi se grijanje nastavilo obračunavati na stari način.

Čini se da je u ovom slučaju cilj većine u gradskom vijeću jedan – kako što hitnije riješiti ovaj trenutno najveći problem za više od 7.000 obitelji koje su se trenutno praktički prisiljene koristiti uslugama Toplane.

vjece_1512

Ples