KABA

Gradonačelnik posjetio prvu bebu rođenu u 2012. godini

KARLOVAC – Gradonačelnik Damir Jelić jučer je posjetio rodilište karlovačke Opće bolnice i prvu bebu koja je ove godine rođena u Karlovcu. Riječ je o maloj Gabrijeli, koju je majka Irena Medved iz Cetingrada rodila 1. siječnja u 12,21 sati.

Prema riječima šefa Službe za ženske bolesti i porode dr. Željka Štajcera porod je prošao u redu, a jučer su, osim male Gabrijele, u Karlovcu rođena još dva djeteta.

Dr. Štajcer je naglasio kako je u karlovačkom rodilištu 2011. godina završila sa 881 porodom i 888 porođene djece. U odnosu na godinu prije, kada je bilo 997 poroda i 1001 prvorođeno dijete, vidi se jedan veliki pad.

U godini iza nas u karlovačkom rodilištu uvedena je dugo iščekivana modernizacija – tzv. bezbolni porod uz epiduralnu analgeziju. U 2011. godini za nju se odlučilo 130 žena, što znači oko 14,7 posto od ukupnog broja poroda, a računajući uz to i carske rezove, ukupno je oko 40 posto svih poroda prošlo u anesteziji. Štajcer je istaknuo kako je to dobar rezultat, i kako je uvođenje epiduralne analgezije pridonijelo tome da Karlovčanke više ne idu iz straha od boli rađati negdje drugdje.

Gradonačelnik Damir Jelić je uz prigodne darove mladoj majci Ireni i njezinoj kćerkici Gabrijeli zaželio sve najbolje.