KABA

Nezaposlenost i dalje u porastu

KARLOVAC – Novi podaci karlovačkog Zavoda za zapošljavanje ponovo zabrinjavaju.

Na kraju prosinca 2011. godine u Karlovačkoj županiji evidentirano je 11.403 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 3,5 posto, odnosno za čak 390 nezaposlenih osoba. I na državnoj razini raste nezaposlenost. Krajem prosinca evidentirano je 315.438 nezaposlenih osoba, što je povećanje od 4,4 posto u odnosu na protekli mjesec.

Ipak, situacija je i na lokalnom i na državnom nivou nešto bolja nego što je bila prije godinu dana. U odnosu na prosinac 2010. na nivou Karlovačke županije nezaposlenost je manja za 3,9 posto, odnosno za 468 nezaposlenih osoba. Na nacionalnoj razini došlo je pak u proteklih godinu dana do smanjenja nezaposlenosti za 1,4 posto.

U prosincu se na Zavod za zapošljavanje PS Karlovac prijavilo 948 osoba, što je u odnosu na studeni povećanje za 93 osobe (10,9 posto), a u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 258 osoba (37,4 posto). Udio novoprijavljenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih na kraju prosinca iznosio je 8,3 posto, a većina novoprijavljenih ponovo dolazi iz radnog odnosa.

S druge strane tijekom mjeseca iz evidencije nezaposlenih odjavljeno je 558 osoba. No, nažalost, manje od polovice njih odjavljena je zbog zaposlenja. Razlozi odjave češće su neredovito javljanje savjetnicima u Zavodu za zapošljavanje, zbog čega se, naime, takve osobe brišu se evidencije bez obzira što su i dalje  nezaposlene.

Tijekom prosinca iz evidencije nezaposlenih Područne službe Karlovac zaposlene su 253 osobe, što je za 44 osobe (14,8 posto) manje nego u prethodnom mjesecu. Također, i u odnosu na isto razdoblje prošle godine zaposleno je 76 osoba (23,1 posto) manje.

Ples