KABA

Finale predreferendumske kampanje na karlovačkoj tržnici

KARLOVAC – Još nas samo dva dana dijele od sudbonosnog referenduma na kojemu će građani Hrvatske odlučiti žele li ili ne žele biti dijelom Europske unije. Slično kao i tijekom predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora, danas je na karlovačkoj gradskoj tržnici vladala gužva. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić očito je angažirala lokalne podružnice svoje stranke, pa su tako karlovački HNS-ovci na tržnici danas presretali građane nudeći im propagandne letke o Europskoj uniji, i pokušavajući ih udobrovoljiti narančama.

Nedaleko od njih smjestio se još jedan štand, na kojemu su župan Ivan Vučić, članovi Savjeta za EU integracije Karlovačke županije, Savjeta mladih Karlovačke županije i Upravnog odjela za EU integracije i regionalnu suradnju Karlovačke županije pokušali uvjeriti Karlovčane da zaokruže DA na nedjeljnom referendumu.
Također, Savjet za EU integracije Karlovačke županije danas organizira još i edukaciju za građane koja počinje u 18 sati u Knjižnici za mlade.

Isto tako, građani su i dalje pozvani da na interentskim stranicama Grada Karlovca i Karlovačke županije postavljaju pitanja o svemu što ih zanima o Europskoj uniji, kako bi dobili što kvalitetnije informacije i doznali sve pluseve koje bi Hrvatskoj donijelo pristupanje ovoj međunarodnoj organizaciji.

O minusima koje bi nam to moglo donijeti moglo se ovih dana, doduše, čuti nešto manje, i na državnom i na lokalnom nivou, što su zamjerili pojedini stručnjaci i euroskeptici, koji su kampanji zamjerili upravo podcjenjivanje inteligencije građana, nazvavši je lošom propagandom koja više pristaje u sredinu prošlog stoljeća nego u današnje vrijeme.

Bilo kako bilo, ankete koje se provode na državnoj razini govore da će, iako euroskepticizam u posljednje vrijeme raste, građani sa 60 posto podržati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dok će protiv toga glasovati njih oko 30 posto. Neslužbene ankete koje su ovih dana provodili neki lokalni mediji dali su malo drugačije rezultate, prema kojima je broj protivnika Europske unije ipak nešto veći.

Jesu li ankete točne ili će nas rezultati referenduma iznenaditi, doznat ćemo vrlo brzo. Spomenimo i to da će Karlovčani glasati na ukupno 92 biračna mjesta, i to na istim lokacijama gdje su i glasali na parlamentarnim izborima 4. prosinca prošle godine.

eu_stand_ref2

Ples