KABA

Tko su najpoželjniji poslodavci u 2012. godini

U Aktualnom danas otkrivamo tko su za hrvatske građane najpoženiji poslodavci, odnosno gdje bi izabrali raditi da imaju priliku birati.

Tko su najpoželjniji poslodavci i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva osmo po redu istraživanje portala MojPosao o poslodavcima prvog izbora. U Istraživanju je sudjelovalo više od 1.000 ispitanika tijekom prosinca 2011. godine.

Rezultati se temelje isključivo na percepciji ispitanika: nema unaprijed ponuđenih odgovora; već ispitanici sami redom navode tri poslodavca kod kojih bi se najradije zaposlili.

Već treću godinu za redom, prvo mjesto zauzela je tvrtka dm drogerie-markt s 13,4% bodova (za usporedbu prošle godine, iako na prvom mjestu, ista tvrtka imala je 12,5% bodova). Na drugom mjestu je T-HT Grupa s 3,6%, a na trećem mjestu Agrokor (+ tvrtke kćeri) s 3,4% bodova.

Inače, od početka provođenja ovog istraživanja na prvom mjestu pet se godina držala T-HT Grupa. Prije dvije godine njeno mjesto preuzela je tvrtka dm drogerie markt, koja se i ove godine nalazi na prvom mjestu. Drugo i treće mjesto u odnosu na prošlu godinu ostali su nepromijenjeni. Tako je, kao što smo rekli, T-HT Grupa na drugom mjestu, a Agrokor na trećem. Do promjene je došlo na četvrtom mjestu koje je prošle godine zauzimao Vipnet, međutim on se ove godine nalazi na sedmom mjestu, dok je njegovu poziciju na četvrtom mjestu zauzela INA. U odnosu na prošlu godinu HEP je napredovao za dva mjesta i ove se godine nalazi na 5. mjestu. Po prvi puta prošle godine na listi deset najpoželjnijih našao se i Google, koji je zadržao svoju poziciju od prošle godine te se ponovno nalazi na šesto mjestu.

Najveće napredovanje u odnosu na prošlu godinu zabilježio je Zagrebački holding koji se ove godine popeo na visoko 11. mjesto, iako prošle godine nije bio u najpoželjnijih dvadeset.

RB

Poslodavac prvog izbora

Postotak bodova

1.

dm

13,4%

2.

T-HT Grupa

3,6%

3.

Agrokor

3,4%

4.

INA

3,1%

5.

HEP

2,4%

6.

Google

1,9%

7.

VIP

1,8%

8.

ZABA

1,4%

9.

PBZ

1,4%

10.

Pliva

1,4%

11.

Zagrebački Holding

1,1%

12.

Microsoft

1,1%

13.

Podravka

1,1%

14.

Erste Bank

0,9%

15.

LIDL

0,9%

16.

Atlantic Grupa

0,9%

17.

Coca-Cola

0,8%

18.

Ericsson Nikola Tesla

0,7%

19.

Hrvatska Pošta

0,7%

20.

Končar

0,7%

Među prvih 50 poslodavaca, koji su ispitanici naveli kao svoje poslodavce prvog izbora, nalaze se još (abecednim redom): Adris Grupa, Carlsberg Croatia, Croatia Osiguranje, Dalekovod, Dukat, Elektrokontakt, FINA, Franck, H&M, HAC, HGK, HNB, HRT, Hrvatske ceste, Hrvatske šume, Hrvatske vode, HŽ, IBM, IKEA, Jadran Galenski Laboratorij, Kaufland, Kraš, Müller, Nestle, Nova TV, Philip Morris, Procter & Gamble, RBA, Siemens, Vindija.

Zanimljivo je da su svoje mjesto među 50 najpoželjnijih pronašla dva nova poslodavca: švedski modni brend H&M i robna kuća IKEA, vjerojatno zbog dugogodišnjeg iščekivanja njihovog dolaska na hrvatsko tržište.

Najpoželjnije radno mjesto za većinu ispitanika (32%) su privatne tvrtke u stranom vlasništvu. Poražavajuća je činjenica da bi u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu htjelo raditi svega 13% ispitanika.

Unatoč uvriježenom mišljenju, visina plaće nije presudan faktor privlačnosti nekog poslodavca. Za najviše ispitanika, njih 34%, sigurnost radnog mjesta glavni je kriterij u odabiru poslodavca prvog izbora. Prema tom čimbeniku, ispitanicima su najatraktivniji HEP i INA.

Harmonične odnose na radnom mjestu i socijalnu odgovornost poslodavca trećina ispitanika (30%) stavila je na drugo mjesto. Te kriterije najviše zadovoljavaju PBZ i dm drogerie-markt, kod kojeg ispitanici ističu i visinu plaće te socijalnu odgovornost.

Visina plaće i ostale beneficije zauzimaju četvrto mjesto, zajedno s vodstvom u sektoru (26%). Prema visini plaće ističu se dm drogerie-markt i Pliva, a zbog vodstva u sektoru poželjna je T-HT Grupa.

Napredovanje smatra važnim 17% ispitanika pa je, prema tom kriteriju, njihov poslodavac prvog izbora Agrokor.

Najatraktivnija tvrtka za oba spola je dm drogerie-markt, iako je žene ( 17,5%) preferiraju u odnosu na muškarce (6,8%).

Na listi najpoželjnijih poslodavaca muškarci su istaknuli i dva poslodavca koji nisu ušli u uži izbor kod žena: Google (na petom mjestu) i Microsoft (na osmom). S druge strane žene su u svom odabiru top deset tvrtki označile dvije banke: Privredna Banka Zagreb (sedmo mjesto) i Erste Steiermärkische Bank (deseto mjesto).

Muškarcima su jednako važna (31%) čak tri faktora: socijalna odgovornost poslodavca, harmonični odnosi na radnom mjestu i sigurnost radnog mjesta.

Ženama su najvažniji sigurnost radnog mjesta (35%), ugodna radna atmosfera (30%) i socijalna odgovornost poslodavaca (28%).

Prilika za napredak u struci bitnija je muškarcima nego ženama; njih 28% označilo je ovaj faktor kao presudan, dok je isto učinilo 24% žena. Hijerarhijsko napredovanje ženama (18%) i muškarcima (17%) nije toliko važno.

Petina ispitanika (21%) zaposlena je kod svog poslodavca prvog izbora što je povećanje od 6% u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja. Nije poznato je li riječ o novozaposlenim ispitanicima, promjeni percepcije ili boljim radnim uvjetima. Inače, čak i u ovo doba gospodarske krize polovica ispitanika (51%) često razmišlja o promjeni poslodavca, dok njih 31% taj problem muči povremeno. Svega 17% ispitanika zadovoljno je svojim poslom i ne razmišlja o promjeni tvrtke.

Detaljnije o ovom istraživanju možete pronaći na www.mojposao.net

Ples