toplana

KARLOVAC – Vjerujte da mi nije lako biti direktor Toplane, priznao je Denis Janžetić gostujući jučer u emisiji “Direkt Plus” TV Plus , čija su tema bili nagomilani problemi u ovoj gradskoj tvrtki. Uz Janžetića, u emisiji su gostovali predstavnik karlovačke Udruge za zaštitu potrošača “Korana” Željko Tomašić i vlasnik tvrtke “Petračić Projekt”, koja se između ostalog bavi upravljanjem stambenim zgradama, Davor Petračić.

Povod emisiji bio je, naravno, trenutno jedan od najvećih problema za oko 7.600 obitelji i 400 tvrtki koje se koriste Toplaninim uslugama. Mnogima od njih su, podsjetimo, prošloga mjeseca stigli čak i dvostruko veći računi za grijanje, što su u Toplani pokušali opravdati prelaskom na novi obračun cijene grijanja. Međutim, iako se sa naplate po četvornom metru stambenog prostora navodno prešlo na sustav obračuna po potrošnji, činjenica je da građani niti sada ne plaćaju onoliko koliko su stvarno potrošili, već se ukupna količina topline isporučena toplinskoj stanici dijeli na broj stanova u određenoj zgradi, što znači da vlasnici stanova nemaju stvarnog uvida u vlastitu potrošnju i da mjere štednje kao što je ugradnja plastične stolarije neće rezultirati manjim računima.

Mnogi građani postali su stoga vrlo nezadovoljni uslugom Toplane, te se pitaju da li je moguće isključiti svoje stanove iz sustava centralnog grijanja. Međutim, direktor Janžetić i predstavnik udruge za zaštitu potrošača Željko Tomašić na ovo pitanje daju različite odgovore. Janžetić tvrdi da je to moguće, no da je za taj čin potrebno prikupiti suglasnosti od svih drugih suvlasnika u stambenoj zgradi, odnosno čak u dvije ili tri stambene zgrade ukoliko one zajednički koriste jednu toplinsku stanicu, dok Tomašić tvrdi da to nije istina i da Janžetić ovim riječima plaši građane.

Na pitanje kako vidi Toplaninu budućnost obzirom na njezinu nerentabilnost, Janžetić je odgovorio da je svjestan pitanja da li je takva gradska tvrtka uopće potrebna. Stoga će, kako je najavio, na predstojećoj tematskoj sjednici karlovačkog Gradskog vijeća čija će tema biti upravo Toplana, sam predložiti raspisivanje koncesije za proizvodnju toplinske energije. Jedno od rješenja je, kako je naveo, izgradnja novog pogona na novoj lokaciji, koja je previđena na Drežniku. No, radi se o izuzetno velikoj investiciji, koju, naglasio je Janžetić, Toplana ni Grad Karlovac nikako neće moći financirati sami, bez pomoći države.

Prema mišljenju Davora Petračića, rješenje bi mogla biti izgradnja pogona u kojem bi se spaljivanjem smeća dobivala električna energija, pri čemu bi nusprodukt bila topla voda. U svakom slučaju, promjene su nužne, a Toplana, na način na koji sada posluje, složili su se i Petračić i Tomašić, nikome nije od koristi.