KABA

Karlovčanka Nikolina Novosel dobitnica stipendije Za žene u znanosti

ZAGREB – Karlovčanka Nikolina Novosel jedna je od četiri dobitnice stipendija “Za žene u znanosti” za ovu godinu. Nikolina Novosel trenutno radi u Zagrebu, na Fizičkom odsjeku PMF-a, no rođena je Karlovčanka.

Dodjelom ovih stipendija L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i ove su godine nastavili su s nagrađivanjem najuspješnijih mladih znanstvenica s područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije. Nagrada se dodjeljuje nanstvenim laureatkinjama, odnosno znanstvenicama koje su već pridonijele otkrivanju novih spoznaja i koje prenose svoje znanje mlađim generacijama.

Ovom stipendijom želi se potaknuti mlade znanstvenice da nastave svoja istraživanja. Već odavno prepoznata je potreba da se mladim ženama da poticaj da se dokažu kao vrhunske znanstvenice, koje demistificiraju znanstvena pitanja postavljena pred nas i na njih pokušavaju dati odgovore.

Ove godine na natječaj se prijavila 31 kandidatkinja, a odluku o najboljima među prijavljenima donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić, akademkinja Sibila Jelaska, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, dr.sc. Ivana Mrkonjić te dr. sc. Katica Biljaković.