kino2

  • February 15, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Oko 1.800 Karlovčana prisustvovalo je jučerašnjim projekcijama filmova u kinu Edison, koje je zahvaljujući mladim filmašima iz karlovačkog Kinokluba, nakon pet godina otvorilo vrata posjetiteljima, doduše samo na jedan dan, kako bi obilježilo 92. rođendan. Film “Koko i duhovi” pogledalo je tijekom dana oko 1.500 djece, a večernje projekcije filmova “Provjerena kopija” i “Irski put” pratilo je 300-ak građana.

“Žamor komentara na film, miris kokica i red za kino ulaznice podsjetili su na dobra stara vremena, ali nadamo se i buduća!”, komentirali su organizatori jučerašnju atmosferu u Edisonu.

Naime, Kinoklub već posljednje dvije godine konstantno ukazuje na problematiku nedostatka kina u Karlovcu. Prvi korak u tom smjeru bila je distribucija filma “Na putu” u veljači 2010., gdje su upravo kinoklubaši bili partnerska organizacija prilikom karlovačke projekcije filma u sportskoj dvorani. Još jedan od njihovih pokušaja da ukažu na taj problem je organizacija međunarodnog srednjoškolskog filmskog festivala, koji je 2010. godine nosio slogan “Još nema kino ali ima filma”, a godinu dana kasnije festival je simbolično otvoren upravo u Edisonu. Ljetos je s istom porukom organiziran i projekt Karlovačkog riječnog kina – open air kina na obali rijeke Korane.

– Organizacija proslave 92. rođendana samo je ” točka na i” dosad pokrenutih akcija. Točka koja bi trebala pokazati da kino Edison, uz sve svoje manjkavosti, koje se prvenstveno tiču stanja same dvorane, i dalje jest kino – kino priraslo srcu svim Karlovčanima – poručuju iz Kinokluba Karlovac, kojemu je u organizaciji proslave rođendana kina Edison sponzorstvom pomogla tvrtka Zvijezda d.o.o.

Budući da su Karlovčani jučer pokazali da žele i trebaju kino u svom gradu, u Kinoklubu dodaju da i u budućnosti imaju zanimljive i ambiciozne planove.

– Naša akcija je pilot projekt, vratili smo kino na jedan dan. Ideja je da se kino vrati na redovitoj bazi, ne nužno na dnevnoj, tako da građani mogu biti u toku s recentnom filmskom produkcijom i da to mogu gledati kako je i najbolje gledati filmove – na velikom ekranu – izjavio je jedan od organizatora Marko Pekić.

Da se na pilot projektu neće stati, uvjerena je i njegova kolegica iz Kinokluba Marija Ratković, koja ističe da se ovdje zapravo radi o dvostrukoj problematici te da pitanje Edisona ne bi trebalo biti samo pitanje vlasnika objekta, s obzirom da se radi o kino dvorani izuzetne povijesti i kulturnog značaja. Stoga bi se, smatra Ratković, u rješavanje problema svakako trebali uključiti, s jedna strane Grad Karlovac, ali i s druge strane, Ministarstvo kulture. Jednako tako, dodaje, ostaje pitanje kina i njegove financijske isplativosti. U tom smislu, Ratković smatra da je najizglednije rješenje funkcioniranje Edisona kao svojevrsnog centra kulture, u kojemu bi najrealnija opcija bile projekcije na tjednoj bazi.

kino3