KABA

O problemima zbog HE Lešće

KARLOVAC – Projektni zadatak koji su međusobno izradili Hrvatska elektroprivreda i Hrvatske vode treba dostaviti jedinicama lokalne samouprave i županiji na uvid kako bi o njemu mogle kazati svoje mišljenje. Svi zajedno što hitnije moraju obići kritična mjesta na vodotoku rijeke Dobre koja su nastala puštanjem u rad HE Lešće.

To je predložio karlovački dogradonačelnik Dubravko Delić na sastanku “Tima za otklanjanje posljedica rada HE Lešće” održanom kod župana Ivana Vučića. Naime, ekolozi su upozoravali na nepovratno uništenje kanjona rijeke Dobre zbog izgradnje nove hidroelektrane. Unatoč tome ona je izgrađena, ali nije donijela turistički napredak nego štete. Tako je Ivica Gračan načelnik općine Netretić ustvrdio kako je struka zakazala, a problem postoji više od godinu dana. Za lokalno stanovništvo ostale su erozije tla, poplavljene površine pod usjevima, odroni zemljišta te uništeni riblji i ptičji fond. Postavljene su tek ploče s upozorenjem o mogućem iznenadnom nailasku vodnog vala i zvučne sirene, rekao je Gračan, dok je načelnik općine Bosiljevo Josip Korenić kazao kako osim opasnosti koje su nizvodno od hidroelektrane treba paziti i na one uzvodno uz akumulacijsko jezero. Očekivali smo jačanje turizma ali do toga nije došlo.

Da su tijekom probnog rada hidroelektrane uočeni problemi suglasan je Milan Sabljak iz Hrvatske elektroprivrede koji izdvaja upravo vodne valove.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lesce_1.mp3}

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda izvijestio je kako su s posljedicama probnog rada HE Lešće obavještene sve relevantne institucije. Nije riječ samo o posljedicama zbog vodnih valova.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lesce_2.mp3}

Tko će namiriti nastale štete kako lokalnoj samoupravi zbog uništenih putova, mostova i drugih objekata, tako i privatnima vlasnicima zemljišta za sada nije poznato. U “igri” su kako Hrvatske vode tako i Hrvatska elektroprivreda.