hss_mlijeko

  • February 20, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Hrvatska seljačka stranka, prema svojim zaključcima, ovom se tiskovnom konferencijom želi uključiti u rješavanje desetodnevne mljekarske krize. Danas raspravljamo o mljekarima, a sutra ćemo o vinarima, voćarima i drugim proizvođačima u Hrvatskoj. To je rekao predsjednik Županijske organizacije HSS-a Ivan Banjavčić i dodao kako je upravo HSS sudjelujući u vlasti na državnoj razini unatrag deset godina pridonijeo u velikoj mjeri prilagodbi hrvatske poljoprivrede razvijenijim oblicima njezina gospodarenja.

No, došlo je i do prezaduženosti hrvatskog sela i anuiteti povezani sa brzim razvojem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, postaju upitni za vraćanje, ustvrdio je Banjavčić i dodao kako je nepošteno svaliti teret gospodarske krize samo na proizvođače sirovine na selu.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hss_mlijeko_1.mp3}

Zato pozivam Vladu Republike Hrvatske da se aktivno uključi u rješavanje ovakvih problema, bez “fige u džepu”, bez “zavadi pa vladaj”, jer jedna trećina od ukupnog stanovništva koja živi u ruralnom prostoru upravlja s dvije trećine državnog teritorija. Ostanemo li bez života u tom prostoru na žalost ostali smo i bez države, podvukao je Ivan Banjavčić.

U Hrvatskoj je trenutačno 14.500 proizvođača mlijeka, a taj broj smanjen je za 3 i pol tisuće početkom 2011. kazala je potpredsjednica HSS-a Marina Kolaković i izrazila bojazan da se tako loš trend može nastaviti.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hss_mlijeko_2.mp3}

Kolaković se osvrnula i na spekulacije o uključenju HSS-a u mljekarske prosvjede pa je nedvosmisleno kazala kako HSS nije organizirao prosvjede hrvatskih proizvođača mlijeka. Ustvrdila je kako se proizvođači mlijeka znaju sami organizirati i iznijeti svoje probleme. Na kraju obraćanja novinarima, Marina Kolaković se osvrnula i na aktualni državni proračun. Kako su njime potpore u poljoprivredi smanjene za 817 milijuna kuna, to će dovesti dio daljnjeg pražnjenja sela, zaključila je.