kriz

  • February 22, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Katolički vjernici danas obilježavaju Pepelnicu ili čistu srijedu. Ovaj dan za mnoge kršćane prvi je dan korizmenog vremena koje traje 40 dana pred Uskrs.

S Pepelnicom započinje vrijeme korizme. Korizma je povlašteno vrijeme crkvene godine, a sama riječ korizma dolazi od latinske riječi quadragesima = četrdesetnica. Broj četrdeset u biblijskoj simbolici označava vremena kušnje i usavršavanja. Stoga je korizma za kršćane vrijeme pokore, a u to vrijeme Crkva ih posebno poziva na zajedničku pokoru: intenzivnije posvećivanje molitvi, činjenje djela pobožnosti i ljubavi, odricanje, vjernije izvršavanje vlastitih obveza, te post i nemrs.

Post i nemrs kršćani su dužni, prema crkvenom Zakoniku, održavati na Pepelnicu i na Veliki Petak; samo nemrs obvezuje na sve petke u korizmi.

Post znači uzimanje manje količine jela od one uobičajene, tj. odricanje od jela u tolikoj mjeri da to predstavlja neku pokoru.

Nemrs obuhvaća odricanje od mesa. Crkveni zakon nemrsa obvezuje sve one kršćane koji su navršili četrnaestu godinu života, a zakon posta sve one koji su navršili osamnaestu godinu života pa do započete šezdesete.