porezna_uprava

  • February 28, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Preostala su još samo dva dana za predaju prijava poreza na dohodak. Kako bi svi porezni obveznici koji su dužni predati svoje prijave to stigli učiniti, Porezna uprava Karlovac danas i sutra će raditi produženo, rekla nam je pročelnica Danica Ivasić.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ivasic_1.mp3}

Godišnju poreznu prijavu dužne su podnijeti osobe koje su ostvarile dohodak istodobno kod dva poslodavca, poduzetnici u sustavu poreza na dohodak, sve fizičke osobe koje su primile dohodak, a da isti nije bio oporezivan te članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Prijavu, naravno, mogu predati i ostali građani koji ustanove da bi im se to moglo isplatiti, no zbog zakonskih promjena uvedenih sredinom 2010. godine, kada su ukinute najvažnije porezne olakšice, lovce na povrat poreza ove godine očekuje slabija sezona. Do danas ujutro porezne je prijave predalo 18.700 građana iz Karlovca i okolice, a Ivasić očekuje da će ukupan broj prijava biti manji nego lani.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ivasic_2.mp3}

Podsjetimo da su 2010. godine ukinute olakšice na uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja, stvarni troškove zdravstvenih usluga za vlastite potrebe, kao i olakšice za stambene potrebe.

Na snazi su ostale samo olakšice po osnovi prebivališta na brdsko-planinskom području i na područjima od posebne državne skrbi. Također, i dalje se priznaje osobni odbitak koji na godišnjoj razini iznosi 21.600 kuna te odbici za uzdržavane članove obitelji.