KABA

Stupile na snagu nove mjere za poticanje zapošljavanja

KARLOVAC – Od jučer su na snagu stupile nove mjere poticanja zapošljavanja. Mjere kojima Vlada poslodavcima želi olakšati financijski teret novih zapošljavanja bit će većim dijelom iste kao prošlogodišnje. Poslodavci će tako ponovo moći ostvariti novčane potpore za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih, mladih bez radnog iskustva, osoba starijih od 50 godina i ostalih kategorija nezaposlenih osoba, a budući da je ova mjera široko disperzirana, u karlovačkom Zavodu za zapošljavanje ističu da su njome potencijalno obuhvaćeni gotovo svi nezaposleni s njihove evidencije. Druga skupina mjera kojima država želi povećati šanse nezaposlenih da se zaposle je obrazovanje odraslih, odnosno prekvalifikacija onih koji su bez posla dulje od godinu dana. Ove godine 220 nezaposlenih iz Karlovačke županije dobit će tako mogućnost da se dodatno obrazuje u 15-ak obrazovnih programa, čiji će popis uskoro biti objavljen.

Treća skupina mjera su javni radovi, a kod njih je ove godine uvedena i jedna novost, o čemu nam je više ispričala pročelnica karlovačkog HZZ-a Ana Pozderac.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mjere_1.mp3}

Kako bi se barem djelomično pokušala olakšati situacija mladim ljudima koji završavaju školovanje, ali se zbog zatvorenog tržišta rada ne mogu zaposliti, na snazi i ove godine ostaje mjera osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mjere_2.mp3}

Još jedna od mjera koje ostaju na snazi, ali u djelomice pormijenjenom obliku, jest samozapošljavanje, odnosno novčana pomoć nezaposlenima koji imaju ambiciju otvoriti vlastitu tvrtku ili obrt.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mjere_3.mp3}

Lani je karlovački Zavod za zapošljavanje za sve ove mjere na raspolaganju imao oko 4,5 milijuna kuna, a ove godine računaju čak i na nešto veća sredstva.

omicron