Karlovačke stranke obilježile Dan žena

KARLOVAC – Danas se obilježava Međunarodni dan žena, nekad poznatiji pod nazivom ”8. mart”. Dan je to kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Sve je počelo 8. ožujka 1857. kada su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila prosvjedovale zbog loših uvjeta rada. Protesti žena nastavljali su se idućih godina, a jedan od najpoznatijih dogodio se 1908. godine kada je 15.000 žena prosjedovalo ulicama New Yorka tražeći veće plaće, kraće radno vrijeme i pravo glasa. Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. godine deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Upravo su Forum žena SDP-a i Forum mladih SDP-a na karlovačkoj tržnici prvi obilježili Dan žena. Tom prigodom građankama grada Karlovca podijelili su 1.000 crvenih karanfila. Predsjednica Foruma žena SDP-a Đurđa Ivković Macut osvrnula se na poziciju žena u današnjem društvu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/macut_1.mp3}

Također je istaknula kako je stanje što se tiče ženskih prava sve bolje, ali treba nastaviti raditi i žene se moraju same izboriti za sebe.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/macut_2.mp3}

Dan žena obilježili su i članovi temeljnog ogranka HDZ-a ”Novi centar”, a tom prigodom podijelili su ”slatke poklončiće” svim ženama. Predsjednik TO HDZ-a ”Novi centar” Darko Bebić kazao nam je kako su uvijek obilježavali sve dane koji su međunarodno priznati pa tako i Dan žena. Smatra kako je ženska borba uvelike doprinjela sve boljem položaju žena u društvu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/bebic_1.mp3}

dan_zena_hdz_2

Čestitkama se pridružila i mladež HNS-a prigodnim letkom, poklončićem i umjetnom karanfilom koje su sami izrađivali. Potpredsjednik mladih HNS-a Slobodan Linta istaknuo je da time žele podržati Zakon o ravnopravnosti spolova i kako su ponosni što su stranka s najvećim udjelom žena. Također nam je rekao kako su danas u povodu Dana žena, pripadnice nježnijeg spola ipak dobile slobodan dan.

dan_zena_hns_1