zeleni_protest

ZAGREB – “Jučer Lešće, danas Ombla, sutra Kosinj – bacite stare studije o utjecaju na okoliš u smeće” poruka je koju su uputili Zelena akcija i građani iz ugroženih područja Hrvatskoj elektroprivredi. Učinili su to ispred zgrade HEP-a u Zagrebu na neobičnoj tiskovnoj konferenciji na koju su donijeli plavi kontejner za papir s natpisom „Za stare studije”. U njega su ubacili studije za hidroelektrane Lešće na Dobri, Ombla na Ombli i Kosinj na rijeci Lici. Time su upozorili kako HEP gradi hidroelektrane s akumulacijama u krškom području na osnovu zastarjelih i loših studija utjecaja na okoliš pa tako stvaraju trajne štete u prirodi i okolišu, ali i velike troškove.

Zelena akcija je prije šest godina upozorila na štete koje će donijeti izgradnja HE Lešće na Dobri da bi danas nadležna tijela zaključila kako utjecaj na okoliš nije bio adekvatno procijenjen jer je studija iz 1986. bila stara i loša. HEP, nažalost, i dalje ima politiku korištenja loših i starih studija utjecaja na okoliš prilikom gradnje hidroelektrana, zaključuju aktivisti i poručuju da se projekt izgradnje HE Ombla kod Dubrovnika, koji je procjenjen na 152 milijuna eura, opet temelji na staroj i lošoj studiji. Navodno je još uvijek u pripremi i izgradnja HE Kosinj na rijeci Lici koja također ima prastaru studiju utjecaja na okoliš – iz 1988. godine!

– Tražimo od Vlade RH da se studije utjecaja na okoliš koje nisu napravljene prema važećim standardima i zakonima, a svakako one starije od dvije godine ponište, jer ćemo i dalje imati ovakve štetne posljedice na prirodu, okoliš i lokalno stanovništvo. Neka se poduzmu mjere sanacije šteta na rijeci Dobri, odustane od gradnje Omble i Kosinja – kazala je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Predstavnici lokalnog stanovništva iz ugroženih krajeva upozorili su na opasnost od ovakvih odluka i projekata te na činjenicu da HEP ignorira upozorenja o štetnim posljedicama. Denis Francisković iz Udruge Eko Pan u Karlovcu kazao je da otkako je HE Lešće puštena u probni rad, nastali su problemi. Javljaju se ljudi koji se boje da će se netko utopiti u vodnom valu kad HE pusti vodu, prenio je, i podsjetio da je akumulacija zbog loših oznaka već odnijela dva života. Pored toga, utjecaj niže prosječne temperature rijeke Dobre vidljiv je već i na rijeci Kupi što potvrđuju i ribiči, znajući koliko promjena temperature može pogubno utjecati na pojedine riblje vrste dodao je Francisković.

Ljubica Matović iz Rožata u Dubrovniku je rekla kako su predstavnici Vlade RH, kao i predsjednici države, sadašnji i bivši, zadivljeni lijepim gradom Dubrovnikom zaštićenim od UNESCO-a, vole ga svima pokazivati i dovoditi razne strane dužnosnike. Zato traži da ga i sada zaštite i to djelima a ne riječima i da odustanu izgradnje HE Ombla.

Marin Pavlović iz mjesta Komolac na izvoru Omble u Dubrovniku, izjavio je da osim što je HE Ombla projekt štetan po prirodu i okoliš, također je i tehnički rizičan ali i ekonomski neisplativ, što je zaključeno u Studiji o ekonomskoj isplativosti koju su u rujnu 2011. radili neovisni konzultanti. Projekt može biti ekonomski isplativ samo ukoliko se znatno sufinancira iz državnog proračuna ili ukoliko se cijena električne energije poveća nekoliko puta. HE Ombla se ekonomski isplati samo uz izvoz vode na međunarodno tržište i za golf igralište na Srđu, dodao je Pavlović.

Pavao Klobučar iz mjesta Kosinj istaknuo je kako je njegovo selo već četrdeset godina u planu za potapanje za potrebe stvaranja akumulacijskog jezera, što je dovelo do masovnog iseljavanja stanovništva jer se ne može dobiti dozvola ni za proširenje kuće. Stoga je traženo da se akumulacija i HE Kosinj izbrišu iz prostornih planova.