KABA

Pravednost – najveća odlika neke osobe

KARLOVAC – Nacionalno svetište Svetog Josipa na Dubovcu i danas je, uz blagdan ovog zaštitnika Domovine, bilo posebno svečano, a Božji hram ispunjen hodočasnicima iz raznih krajeva Hrvatske. Sv. Josip još od 1687. godine nebeski je zaštitnik hrvatskog naroda, a crkva podno gradine Dubovac postala je nacionalnim svetištem 15. travnja 1987. godine.

Uz brojne karlovačke vjernike i mnoge hodočanike, od kojih je većina tradicionalno od sinoć u gradu i kod Svetišta, današnjem misnom slavlju nazočili su saborski zastupnici s područja grada i županije, karlovački i županijski dužnosnici, predstavnici vojske i policije te pravosudnih tijela Karlovca. Središnje misno svlavlje predvodio je, u koncelebraciji 15 svećenika karlovačkog dekanata, pomoćni biskup zagrebački monsinjor Mijo Gorski. Velečasni Alojzije Burja, voditelj Svetišta posebno je zahvalio biskupu Gorskom.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/josipovo_1.mp3}

Biskup Mijo Gorski podsjetio je u homiliji kako Evanđelje u svega nekoliko rečenica ocrtava čovjeka kojega danas slavimo kao moćnog zagovornika. Stoga se zapitao po čemu prepoznajemo ljude i potom ponudio odgovor – roditelje prepoznajemo po njihovoj djeci ali i obrnuto. Po tome prepoznajemo i Svetog Josipa – po njegovu odnosu prema Mariji svojoj zaručnici i prema Isusu kojemu je pred zakonom dao očinstvo. Podsjećajući kako je Josip bio galilejac iz pokrajine koju su izraelci prezirali jer je bila siromašna a narod baš i nije hodočastio u hram, biskup Gorski je ustvrdio kako se i danas se nađe takvih ljudi.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/josipovo_2.mp3}

Evanđelje kaža da je Josip bio pravedan muž, a biskup Goski pojašnjava kako je pravednost najveće odlikovanje neke osobe. Podsjetio je kako izraelska država i danas daje najveće odlikovanje nekom čovjeku kad ga naziva pravednikom među narodima. Josipova pravednost bila je plod njegove vjere.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/josipovo_3.mp3}

Sveti Josip nas uči da vjerujemo svojim bližnjima i da u njih imamo povjerenja, posebice u ovom vremenu u kojemu je došlo do realizirano praktičnog ateizma. Nitko nikome više ništa ne vjeruje, a to znači da su ljudi izgubili potpuno povjerenje u čovjeka. A kad ne vjeruju čovjeku, kako će vjerovati Bogu. Upravo stoga Josip poručuje kako je jako važno imati povjerenje u ljude s kojima živimo, zaključio je homiliju biskup Mijo Gorski.

josipovo_2

 


Ples