Predstavljen projekt ”E-administracija u ruralnim zajednicama”

KARLOVAC – Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis predstavila je projekt ”E-administracija u ruralnim zajednicama” u prostoru Knjižnice za mlade. Voditeljica programa Zrinka Pavlov kazala je kako se projekt provodi uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva od koje su dobili i financijsku potporu od 46.800 kuna. Riječ je o projektu koji će pojednostavniti komunikaciju građana i lokalne vlasti u u dva pilot područja, Ozlju i Kamanju.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pavlov_1.mp3}

Kako bi službenici lokalne vlasti naučili rukovati takvim programom, LAG Vallis Colapis držat će edukacije za njih, ali i u svim jedinicama mjesne samouprave na području Ozlja i Kamanja. Drugi dio projekta odnosi se na uspostavu sustava javnih predstavljanja proračuna i ostalih razvojnih dokumenata općine odnosno grada kako bi građane potaknuli da sudjeluju u javnim raspravama.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pavlov_2.mp3}

Kao inspiracija za projekt poslužio je primjer istarskog grada Bale koji je među prvima u Hrvatskoj uveo ovakav model uključivanja građana u proces odlučivanja i donošenja općinskog proračuna, kazao nam je šef ureda LAG Vallis Colapisa, Milan Medić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/medic_1.mp3}

Grad Ozalj za sada ima dobra iskustva uključivanja mladih u dijalog vezan za proračun, koji su prošle godine uspješno pribavili određena sredstva koja je grad uvrstio u svoj proračun. Gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić izrazito je ponosna na uključenje u ovakav projekt jer na neki način i oni kao predstavnici vlasti dobivaju mogućnost predstavljanja zajednici.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vranic_1.mp3}

Građani često kritiziraju vlast, ali isto tako nemaju potrebne informacije o tome kako i zašto se neke odluke donose. Upravo projekt ”E-administracija” pruža mogućnost posebno mladima ljudima koji imaju ideje da dobiju potrebne informacije, ali i da se uključe u proces donošenja odluka.