KABA

Petračić: Toplana neracionalno posluje, umjesto plina koristi skuplje energente!

KARLOVAC – Toplana neracionalno gospodari kod proizvodnje toplinske energije koju prodaje građanima grada Karlovca po jednoj od najviših cijena u Hrvatskoj, što se negativno odražava na imovinski standard građana koji koriste njezin toplinski sustav. Usporedbom cijena energenata može se uočiti da je direktni trošak Toplane pri proizvodnji toplinske energije, ovisno koristi li mazut ili srednje teško ulje, za 20 do čak 31 posto veći nego da koristi plin. Naime, cijena m3 plina iznosi 2,95 kuna, dok cijena mazuta i srednje teškog ulja iznosi 4,17, odnosno 4,69 kuna po kilogramu. To znači da bi korištenjem plina cijena jednog kilovatsata energije iznosila 0,31 kuna, a sada se kreće između 0,38 i 0,41 kuna.

Na ovu činjenicu javnost je upozorio jedan od upravitelja zgradama u Karlovcu, Davor Petračić, dodajući kako je dodatna pogodnost plina to što za razliku od energenata kojima se Toplana trenutno koristi nema lošeg zdravstvenog učina na ljude. Petračić ističe da se korištenjem mazuta u zraku stvaraju spojevi sumpora, ali i sumporovodične kiseline u operativnom dijelu Toplane, odnosno u kotlovima, koji zbog toga ubrzano propadaju, što dovodi do novih velikih troškova u bliskoj budućnosti, te zbog lošeg financijskog stanja Toplane i Grada Karlovca može dovesti do upitne opskrbe stanovništva toplinskom energijom u narednim godinama ili do znatnog povećanja ionako pretjerano visoke cijene grijanja.

– Pored izrazito negativnog financijskog efekta ovdje je bitan i izrazito negativan zdravstveni efekt, kao i negativni efekti utjecaja na okoliš, ali i sporedni negativni efekti u gradu kao što su čađa po ulicama i masne fleke na laku automobila. Podsjećam da je nedavno Toplana uložila znatan novac u prilagodbu na proizvodnju toplinske energije plinom, pa je iz tog razloga još nejasnije zašto se ne troši znatno jeftiniji plin. U ovo vrijeme besparice građani jedva ili nikako podmiruju svoje obveze za grijanje pa se ne može očekivati da će to uspješno podmirivati ako se nastavi neracionalno poslovanje Toplane – zaključuje Petračić.

Ples