Male hidroelektrane ne smiju spašavati propuste velikih!

KARLOVAC – Voda mora biti opće dobro, a ne izvor profita, kazala je danas supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth u povodu sutrašnjeg Svjetskog dana voda. Zelena lista održala je tiskovnu konferenciju kod turbine uz Koranu kako bi ukazali na važnost voda, ali i upozorili na propuste vlasti vezane uz hidroelektrane. Velik trn u oku je Hidroelektrana Lešće čiji je rad i propuste Toth oštro kritizirala.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/toth_1.mp3}

Na problematiku Hidroelektrane Lešće ukazivalo se i prije nego što je sam projekt krenuo, a čak su i sami odgovorni ljudi hidroelektrane priznali propuste u radu. Član Zelene liste Goran Majetić kaže kako ne podržavaju da male hidroelektrane spašavaju propuste velikih, ali su za to da se na postojećim branama naprave male hidroelektrane.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/majetic_1.mp3}

Globalne klimatske promjene, suša i nedostatak kiše utječu na sve manje količine vode u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Voda dobiva veliki značaj i ne smijemo se olako odnositi prema njoj. Još jedan problem vezan uz vode su i slabo održavane vodovodne mreže i koncesije, nadodala je Toth.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/toth_2.mp3}

Za kraj su pohvalili Karlovac jer je ogledni grad što se tiće zaštite voda i pozdravili projekt pročistača otpadnih voda.