KABA

ROZP: Toplana ignorira neispravne mjerne instrumente i naplaćuje prema procjeni!

KARLOVAC – Trgovačko društvo Toplana iz Karlovca i dalje nastavlja s nezakonitim radom i jedino što marljivo radi je dostava fantomskih računa potrošačima koji nisu utemeljeni na članku 24. Zakona o zaštiti potrošača, koji glasi da bi se usluga trebala naplaćivati prema stvarnoj potrošnji. Poruka je to Regionalne organizacije za zaštitu potrošača, koja upozorava da Toplana, pored svih malverzacija na koje je do sada ukazano, uredno izdaje svoje račune, iako su na mnogim mjernim mjestima mjerni instrumenti – neispravni. Naime, na većini mjernih instrumenata po kojima Toplana naplaćuje isporuku toplinske energije nije provedeno redovno petogodišnje baždarenje, pa se ti instrumenti smatraju neispravnima.

Prema informacijama Regionalne organizacije za zaštitu potrošača, ondje gdje su mjerni instrumenti u podstanicama neispravni, Toplana primjenjuje sumnjivu odredbu iz Općih uvjeta isporuke toplinske energije, koji nisu usklađeni sa Zakonom o isporuci toplinske energije niti sa Zakonom o zaštiti potrošača, a to je da naplaćuje – procijenjenu isporuku toplinske energije.

Potvrđuje to izvješće Državnog inspektorata koji je upravo takvu situaciju utvrdio na mjernom instrumentu u stambenoj zgradi u ulici Celestina Medovića br.5 na Luščiću, po prijavi predstavnika stanara Srećka Curmana.

Državni inspektorat pored toga što je naložio promptnu zamjenu mjernog instrumenta ispravnim, pokrenuo je optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu. Ujedno je dao naputak kako od Toplane zatražiti povrat nezakonito naplaćenih sredstava.

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača javno poziva sve predstavnike stanara da prekontroliraju mjerne instrumente kojima se mjeri isporuka toplinske energije, te da ako u posljednjih pet godina nisu baždareni, od Toplane zatraže promptnu zamjenu, a ako se Toplana ne odazove, preporučuju im da slučaj prijave Državnom inspektoratu. Oštećenim potrošačima pak savjetuju da zatraže povrat nezakonito naplaćenih računa.

U ime 55.981 građana, Regionalna organizacija za zaštitu potrošača ultimativno i bez odgađanja traži da u Gradu Karlovcu profunkcionira pravna država, da se poštuju pozitivni hrvatski zakoni i da lokalna samouprava provodi volju građana kojima su dužni biti na usluzi.