Lani 79 vatrogasnih intervencija

DUGA RESA – Članovi Područne vatrogasne zajednice grada Duge Rese i općine Bosiljevo održali su godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je bilo riječi o radu u prošloj godini i planovima u 2012. Rečeno je kako su dugoreški vatrogasci lani radili na jačanju preventive, posebice na ispravnosti dimovodnih kanala i to u podrumskim prostorima na području Kasara, Inzla i drugdje na objekatima u vlasništvu Grada i stambenog Fonda. Zbog lošeg stanja vatrogasci su odmah upozoravali vlasnike ili kućne voditelje kako bi se neispravnosti otklonile. Istodobno, gasitelji na području Bosiljeva poseban su naglasak stavili na pročišćavanju putova i prosjeka u šumskim kompleksima. Pohvaljeno je zalaganje pripadnika DVD-a Prikuplje i Grabrk.

Predsjednik Podružne vatrogasne zajednice Duge Rese i Bosiljeva Josip Zlatunić u izvješću o prošlogodišnjem radu podsjetio je i na uspješnu dugogodišnju suradnju s Gasilskom zvezom Črnomlja u susjednoj Republici Sloveniji. Naglasio je i izuzetno dobru suradnju s lokalnom upravom, odnosno s gradom Dugom Resom i općinom Bosiljevo.

Područni vatrogasni zapovjednik Miro Mamić izvjestio je o vatrogasnim intervencijama u 2011. godini. Od ukupno 79 intervencija većina je bila zbog požara na otvorenom, zatim požara dimnjaka te na građevinskim objektima. Na gašenjima je sudujelovalo 342 vatrogasaca a materijalni troškovi svih intervencija veći su od 161 tisuću kuna.

Kako bi se spriječili požari na otvorenm a time i moguće materijalne štete, gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić podsjetio je kako je gradskom odlukom zabranjeno spaljivati korov subotom i nedjeljom ali se malo tko toga pridržava. Apelira i na vikendaše da ne pale korov jer se često, nakon njihova odlaska, naizgled ugašena vatra, ponovo rasplamsa.

Na kraju skupštine kojoj su nazočili i načelnik općine Bosiljevo Josip Korenić, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Karlovcu Martin Barić, predsjednik Gasilske zveze Črnomlja Anton Banovec, predsjednik karlovačke Vatrogasne zajednice Dragutin Rendulić i drugi, dodjeljena su priznanja. Josip Zlatunić primio je odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za zasluge, Nikola Kobetić spomenicu za 50 godina rada, a Miro Mamić srebrnu vatrogasnu plamenicu.