vik

KARLOVAC – Nova stavka na računima Karlovčana za režije, naknada za pročistač otpadnih voda, na snagu bi trebala stupiti s 1. lipnjem ove godine. Naime, u gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija očekuju da bi do 9. svibnja trebala biti ishođena uporabna dozvola za pročistač, prije čega nije moguće uvesti naknadu za njegovo korištenje. Kako će se formirati cijena ove naknade objasnio je direktor ViK-a Ivan Mrzljak.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vik_1.mp3}

U prostorijama ViK-a danas je ujedno predstavljena brošura u kojoj su navedeni projekti koje je tvrtka provela lani, ali i planovi za ovu godinu.

Ne računajući sredstva iz ISPA programa, kroz koji je u posljednje dvije godine za područje Karlovca uloženo čak 216 milijuna kuna, tijekom 2011. godine za realizaciju projekata vodoopskrbe i odvodnje utrošeno je 14,5 milijuna kuna.

Otprilike polovica tog novca utrošena je za devet projekata na području vodoopskrbe, u sklopu kojih je na karlovačkom području zamijenjeno 13,7 kilometara vodoopskrbne mreže. Ove godine u planu je staviti još veći naglasak upravo na vodoopskrbu. Naime, čak 70 posto vodoopskrbne mreže u Karlovcu starije je od 30 godina, pa je u narednih nekoliko godina nužno intenzivnije pristupiti rješavanju tog problema kako bi se smanjili gubici vode. Prioriteti kod izmjene cijevi bit će dionice na kojima je lani više puta došlo do pucanja i kvarova. Mrzljak je izdvojio neke od projekata na kojima će se raditi i otkrio dugoročne ciljeve.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vik_1.mp3}

Kada je riječ o odvodnji, lani je na projekte u tom području utrošeno 7,5 milijuna kuna, a ove godine u planu je još nekoliko projekata ukupne vrijednosti oko 3 milijuna kuna. Riječ je izgradnji sustava odvodnje u ulici Matije Gupca, te nastavku izgradnje sustava odvodnje na Mostanju i dijelu naselja Mala Švarča. Dugoročno je pak u planu proširiti kanalizacijsku mrežu i na područje Turnja, Selca, Male Švarče i Donje Švarče.